Britanija upozorava na terorističke napade u Danskoj: Ovo je razlog

18.08.2023

23:15

0

Britanija i američka vlada ranije su upozorile i na moguće napade u susednoj Švedskoj, koja je u četvrtak podigla uzbunu od terorizma

Britanija upozorava na terorističke napade u Danskoj: Ovo je razlog
Ilustracija - Copyright Pixabay

Velika Britanija je danas zatražila od svojih građana da budu oprezni kada putuju u Dansku zbog mogućih napada, nakon što su antiislamski aktivisti u toj zemlji, kao i u Švedskoj, spaljivali Kuran, što je razbesnelo muslimanske vernike.

Britanija i američka vlada ranije su upozorile i na moguće napade u susednoj Švedskoj, koja je u četvrtak podigla uzbunu od terorizma na drugi najviši nivo, preneo je Rojters.

"Teroristi će verovatno pokušati u Danskoj da izvrše napade, koji bi mogli da budu neselektivni, uključujući i mesta koja posećuju stranci", upozorilo je britansko ministarstvo spoljnih poslova.

Dodaje se kako su vlasti u Danskoj uspešno omele mnoge planirane napade i izvršile brojna hapšenja.

Švedska je takođe saopštila da je osujetila napade nakon što su spaljivanje Kurana i druga dela protiv najsvetijeg islamskog teksta razbesnela muslimane i izazvala pretnje džihadista.

Vlada u Stokholmu saopštila je da je pooštrila bezbednost u ambasadama i drugim institucijama zbog porasta pretnji švedskim interesima u inostranstvu.

I danska i švedska vlada osudile su spaljivanje kurana i razmatraju izmene zakona koje bi to mogle da zaustave, ali kritičari kažu da je potrebno očuvati slobodu govora koja je zaštićena ustavima te dve zemlje.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike