Lideri G7 razgovarali o Avganistanu: Svi se složili oko jedne stvari

24.08.2021

19:35 >> 20:23

0

Sastanak je održan u jeku široko rasprostranjenog nezadovoljstva nekih od najbližih američkih saveznika zbog Bajdenovog pristupa povlačenju vojnih snaga

Lideri G7 razgovarali o Avganistanu: Svi se složili oko jedne stvari
Copyright Tanjug/Staff Sgt. Victor Mancilla/U.S. Marine Corps via AP

Predsednik SAD Džozef Bajden i lideri G7 održali su danas video konferenciju tokom koje su neke od velikih industrijski razvijenih zemalja vršile pritisak da SAD produže svoje vojno prisustvo u Avganistanu i nakon konačnog roka za evakuaciju 31. avgusta.

Ovaj sastanak, čiji je domaćin bio britanski premijer Boris Džonson, održan je u jeku široko rasprostranjenog nezadovoljstva nekih od najbližih američkih saveznika zbog Bajdenovog pristupa povlačenju vojnih snaga iz Avganistana.

Pročitajte još

Pritužbe su stigle iz Velike Britanije, Francuske, Nemačke, ali i drugih zemalja iz organizacije sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja, od kojih samo Japan nije i član NATO pakta, prenosi AP.

Neposredno pre početka današnje konferencije G7, britanski ministar odbrane Ben Volas izrazio je sumnju da će predsednik Bajden pristati na produženje roka.

Danas se tim povodom oglasio i predstavnik talibana Zabihula Mudžahid i poručio da talibani neće prihvatiti bilo kakvo produženje dogovorenog roka.

Zabitula Mudžahid; AP Photo/Rahmat Gul, File

– Voleo bih da imamo više vremena, ali mislim da je to trenutno malo verovatno, zato moramo planirati tako da 31. avgust bude posljednji rok. Svaki dan koji bismo dobili nakon toga bio bi veliki bonus – rekao je Volas za “BBC Njuz”.

Liderima G7 pridružili su se i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Osim potrebe da se iz Kabula evakuiše više hiljada Amerikanaca, državljana savezničkih zemalja i Avganistanaca koji su sarađivali sa stranim snagama, prema rečima jednog zvaničnika Pentagona, biće potrebni dani da se prebaci i 6.000 vojnika raspoređenih oko aerodroma koji obezbeđuju i upravljaju situacijom.

EU zabrinuta i zahvalna

Evropska unija zabrinuta je zbog nemogućnosti građana EU i drugih da bezbedno stignu do aerodroma u Kabulu kako bi se evakuisali, pa je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao talibane da dozvole slobodan prilaz onima koji pokušavaju da stignu tamo.

Mišel je na konferenciji za novinare nakon hitnog sastanka G7 rekao da će EU nastaviti da se zalaže za demokratiju i ljudska prava u svetu i nakon okončanja vojne misije Zapada u Avganistanu, piše Rojters.

– Kraj vojnih operacija u Avganistanu nije kraj naše posvećenosti promovisanju demokratije i prava u svetu, naprotiv, moramo biti odlučniji nego ikad – rekao je Mišel.

Sa druge strane, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da je većina osoblja Evropske unije sa sedištem u Avganistanu, uključujući Avganistance, evakuisana sa aerodroma u Kabulu.

Ursula fon der Lajen; Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

– Veoma sam zahvalna što je većina osoblja, uključujući avganistansko osoblje i njihove porodice, evakuisana iz Avganistana i što se nalazi na sigurnom – rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare.

Ona je kazala i da su se lideri G7 složili da je njihova moralna dužnost da pomognu avganistanskom narodu nakon povratka talibana na vlast u toj zemlji.

– Situacija je zaista žalosna za avganistanski narod i predstavlja veliki korak unazad za međunarodnu zajednicu – ocenila je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je istakla da je pomoć ključna za one koji se suočavaju sa neposrednim rizikom u Avganistanu, posebno za veliki broj interno raseljenih ljudi, od kojih su 80 odsto žene i devojčice.

Zaključci sastanka

Govoreći nakon virtuelnog samita lidera G7, italijanski premijer Mario Dragi jerekao da bi G7 morao da uključi G20 u svoje diskusije o Avganistanu, piše Rojters.

– Grupa 20 može pomoći G7 u uključivanju drugih zemalja koje su veoma važne, jer imaju mogućnost kontrole onoga što se dešava u Avganistanu – izjavio je Dragi.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson saopštio je da je organizacija sedam najrazvijenijih zemalja sveta postigla saglasnost oko plana na koji način će se odnositi prema talibanima.

Boris Džonson; Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

– Ono što smo danas uradili kao G7 jeste postizanje dogovora, ne samo zajedničkog pristupa u rešavanju evakuacije, već smo se saglasili i oko plana na koji način ćemo se odnositi prema talibanima – izjavio je Džonson posle hitnog video-samita lidera Grupe sedam.

On je ponovio da je uslov broj jedan G7 za talibane da i posle 31. avgusta moraju garantovati siguran prolaz svima koji žele da napuste Avganistan.

Džonson je izrazio nadu da će talibani uvideti da je, kako se izrazio, G7 organizacija koja ima presudan globalni “ekonomski, diplomatski i politički uticaj”.

– Ono što želimo da poručimo jeste da Avganistan ne može ponovo da postane leglo terora, ni narko-država, a da devojčice moraju da imaju pravo na obrazovanje do 18. godine – rekao je britanski premijer.

Na pitanje da li su lideri G7 izvršili pritisak na predsednika SAD Džozefa Bajdena zbog njegovog pristupa rešavanju krize i odbijanja da produži rok za odlazak preostalih američkih trupa iz Avganistanu i posle 31. avgusta Džonson je odgovorio da dosadašnja evakuacija iz Kabula predstavlja veoma značajan uspeh vojske.

– Uvereni smo da možemo izvući još više hiljada ljudi, međutim, situacija na aerodromu u Kabulu nije ništa bolja – odgovorio je Džonson.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da razgovori koje su danas vodili lideri Grupe sedam nisu doveli do toga da se produži rok za evakuaciju iz Kabula i posle 31. avgusta.

Angela Merkel; Tanjug/Photo/Markus Schreiber, Pool

– Konferencija nije rezultirala novim datumima (o završetku misije evakuacije) – rekla je Merkel novinarima nakon virtuelnog sastanka lidera G7.

Pročitajte još

Ona je dodala da se “intenzivno razgovaralo” o tome da li bi civilni aerodrom u Kabulu mogao da se koristi nakon navednog roka i istakla da je Nemačka spremna da sarađuje sa susedima Avganistana, kao što su Pakistan i Iran, kako bi pomogla izbeglicama, prenosi Rojters.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike