Britanija u znakovni jezik ubacila termine vezane za klimatske promene

11.08.2023

23:00

0

Tim je izdvojio reči koje se odnose na biodiverzitet, fizičko okruženje i zagađenje koje su zatim pregledali naučnici za životnu sredinu i razvili u znakove

Britanija u znakovni jezik ubacila termine vezane za klimatske promene
Copyright Profimedia

Naučnici i korisnici britanskog znakovnog jezika kreirali su nove znakove za gasove staklene bašte, otisak ugljen-dioksida i više od 200 drugih ekoloških pojmova.

Naučnici i korisnici znakovnog jezika Kraljevskog društva i Škotskog senzornog centra radili su zajedno na stvaranju znakova za uobičajene ekološke pojmove. Prvih 200 znakova posvećeno je biodiverzitetu, ekosistemima, zagađenju i fizičkom okruženju.

Da bi pokazali „gasove staklene bašte“, na primer, korisnici znakovnog jezika, kako se kaže, gestikuliraju sa „obe ruke u kružnim oblicima da predstave gasove, zatim stave levu ruku u horizontalni položaj i pomeraju desnu ruku, sa kažiprstom koji pokazuje, dole i nazad na levu ruku da bi se prikazala sunčeva svetlost koja se reflektuje na površini Zemlje”.

Tim je izdvojio reči koje se odnose na biodiverzitet, fizičko okruženje i zagađenje iz kurseva GCSE i A nivoa, koje su zatim pregledali naučnici za životnu sredinu i razvili u znakove.

Do kraja projekta tim će razviti znakove za više od 400 ekoloških pojmova. Drugih 200 će biti posvećeno energiji, održivosti i uticaju promena životne sredine na ljude i uključivaće termine globalno zagrevanje, neutralnost ugljenika i krčenje šuma.

Doktorka Odri Kameron, koordinatorka projekta na Univerzitetu u Edinburgu, rekla je da će znakovi omogućiti korisnicima znakovnog jezika da učestvuju u „razgovoru o trenutnim pretnjama po biodiverzitet i životnu sredinu“. Rečnik bi, na primer, mogao da omogući gluvim osobama da prisustvuju globalnim samitima o klimi i biodiverzitetu i učestvuju u diskusijama.

Profimedia
 

- Reprezentativna priroda znakovnog jezika nudi nam jedinstveno sočivo kroz koje možemo da se bavimo prirodnim svetom oko nas. Za gluve studente i naučnike to znači da više ne moraju da se oslanjaju na složene termine koji se pišu prstima - rekla je Kameron.

Profesor Džeremi Sanders, predsednik odbora za raznolikost i inkluziju Kraljevskog društva, rekao je da znakovi imaju za cilj da „inspirišu i osnaže sledeću generaciju studenata koji koriste ovaj jezik i omoguće naučnicima praktičarima da podele svoj rad sa svetom“.

Novi znakovi na britanskom znakovnom jeziku

- Otisak ugljen-dioksida: leva ruka u obliku slova C sa prstima desne ruke koji se udaljavaju od leve ruke da bi ličili na ugljenik koji se ispušta u okolinu.

- Gasovi staklene bašte: Obe ruke u kružnom obliku se kreću okolo da predstavljaju gasove, zatim se leva ruka stvai u horizontalni položaj i pomera se desna ruka, sa kažiprstom koji je uperen nadole i nazad na levu ruku da biste pokazali da se sunčeva svetlost reflektuje na površinu zemlje.

- Mesojedi: Dve kandže sa pet prstiju koje se spajaju kao oštri zubi.

- Biljojedi: Sklopljene šake zajedno, dlanovi okrenuti napred, sa desnom rukom višom + trljanje zglobova jedan no drugi u kružnim pokretima.

- Svaštojedi: znak za „mesoždere” + znak za „biljojede”

- Kitovi (morski sisari uključujući kitove, delfine i delfine): spojite ruke da biste formirali krug koji je okrenut prema zemlji (znak za „grupu“) + povežite palčeve, dlanove okrenute prema telu, pa nagore i nadole kako bi ličili na „kitovo repno peraje".

- Prirodna selekcija (prirodni proces u kome najbolje prilagođene jedinke duže preživljavaju, imaju više potomaka i time šire svoje karakteristike): dva kažiprsta se kreću napred, pa kažiprst desne ruke pada, a levi kažiprst nastavlja da stoji uspravno i kreće se napred.

- Rivajlding (proces stvaranja staništa sa sličnim uslovima koji su postojali pre nego što je prirodno stanište promenjeno ljudskim delovanjem): dve ravne ruke, dlanovi okrenuti nadole, zatim spustite dlanove dok povlačite ruke unazad (znak za „stanište“, ali naopako ). Zatim se desna ruka na rastojanju od tela okreće dlanom nagore i nadole.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike