Bajden se pravdao zbog odluke koja je izazvala burne reakcije: Kina je tempirana bomba

11.08.2023

11:00

0

U skladu sa zabrinutošću zbog ekonomske situacije Kine, predsednik SAD je potpisao izvršnu naredbu kojom se zabranjuju neka američka ulaganja u određene kineske sektore

Bajden se pravdao zbog odluke koja je izazvala burne reakcije: Kina je tempirana bomba
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Andrew Harnik, Pool, File

Američki predsednik Džozef Bajden upotrebio je izraz "tempirana bomba" kako bi opisao trenutno stanje Kine u svetlu ekonomskih izazova kroz koje ta zemlja prolazi.

- Imaju neke probleme. To nije dobro, jer kada loši momci imaju probleme, oni rade loše stvari - izjavio je on tokom političkog skupa u saveznoj državi Juta, prenosi Rojters.

Bajden je naglasio da, iako prepoznaje probleme sa kojima se Kina suočava, njegova namera nije da nanese štetu toj zemlji, već da uspostavi racionalan odnos njom.

Ova izjava odnosi se na pad kineske ekonomije u deflaciju, što znači da potrošačke cene i plate stagniraju. Britanska agencija napominje da je moguće da Kina ulazi u fazu znatno sporijeg ekonomskog rasta.

U skladu sa zabrinutošću u vezi sa ekonomskom situacijom Kine, američki predsednik je potpisao izvršnu naredbu kojom se zabranjuju neka američka ulaganja u određene sektore Kine, uključujući poluprovodnike, mikroelektroniku, kvantnu informacionu tehnologiju i određene oblasti veštačke inteligencije.

Reakcija kineskog ministarstva spoljnih poslova na ovu odluku SAD-a bila je burna - Peking je poručio da odluka SAD ozbiljno narušava principe tržišne ekonomije i fer konkurencije.

U zvaničnom saopštenju se ističe da ovaj potez podriva međunarodni ekonomski i trgovinski poredak, uzrokujući destabilizaciju globalnih lanaca snabdevanja i šteteći interesima Kine, SAD-a i globalne poslovne zajednice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike