U Kupjansku ne spavaju jer se plaše povratku ruskih snaga; SAD spremne da obučavaju ukrajinske pilote

11.08.2023

17:13

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

U Kupjansku ne spavaju jer se plaše povratku ruskih snaga; SAD spremne da obučavaju ukrajinske pilote
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/ Rodrigo Abd/AP Photo/Libkos

U toku je 534. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

SAD šalju Ukrajini novu vojnu pomoć od 200 miliona dolara.

Poljska šalje još 10.000 vojnika na granicu sa Belorusijom

Učesnici razgovora u Džedi u Saudijskoj Arabiji predstavili su alternativni plan za rešavanje sukoba u Ukrajini.

Najvažnije činjenice

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

22.40 - SAD spremne da obučavaju ukrajinske pilote 

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Sjedinjene Američke Države su spremne da obuče ukrajinske pilote da upravljaju lovcima F-16 na svojoj teritoriji ako se iscrpe mogućnosti evropskih saveznika Kijeva, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

On je dodao da američke lovce F-16 smatraju dugoročnim oruđem za podršku Kijevu, a Vašington radi sa saveznicima u Evropi na početku obuke Ukrajinaca, prenose Ria novosti.

21.30 - U Kupjansku se očekuje povratak ruskih snaga

Zaposleni u administraciji Kupjanska, koje je postavio Kijev, plaše se vraćanja grada pod kontrolu ruskih trupa, piše Njujork tajms.

- Niko iz administracije ne spava u gradu, jer znaju da se ujutru mogu probuditi pod novom zastavom - navodi se u tekstu.

20.06 - Ruski ambasador u Londonu: Ukrajinska kontraofanziva je završena

Ukrajina se usled svoje neuspešne "kontraofanzive" koncentrisala na terorističke akte protiv ruskih civilnih objekata, izjavio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin.

- Stvar je u tome što Ukrajina sada trpi poraz na bojnom polju tokom svoje kontraofanzive, to je jasno. Ona je u znatnoj meri usmerena na terorističke, ne bojim se ove reči, napade protiv civilnih objekata na teritoriju Rusije.Ako namerno ciljate civilnu infrastrukturu to nije ništa drugo nego terorizam - rekao je ambasador u intervjuu egipatskom TV kanalu "Al-Qahera News", a intervju je objavljen na Jutjub kanalu ambasade.

18.33 - Ukrajina počela konsultacije sa Velikom Britanijom

Foto: Pixabay
 

Ukrajina je počela konsultacije sa Velikom Britanijom u vezi sa bezbednosnim garancijama Kijevu, saopštio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak.

- Na osnovu deklaracije dogovorene u Vilnjusu od zemalja G7, toj deklaraciji pridružilo se još 11 zemalja i mi, posle konsultacija sa američkim kolegama počele su konsultacije sa Velikom Britanijom… Danas je održan sadržajan sastanak - rekao je Jermak.

17.12 - SAD proširile spisak antiruskih sankcija

Sjedinjene Ameirčke Države proširile su spisak antiruskih sankcija, stavivši na njega četiri fizička i jedno pravno lice, navodi se u dokumentu američkog Ministarstva finansija.

Nova ograničenja pogodila su preduzetnike Mihaila Fridmana, Petra Avena, Germana Hana i Alekseja Kuzmičova. Osim toga, pod sankcije je potpao i Ruski savez industrijalaca i preduzetnika.

Sankcije američkog Ministarstva predviđaju blokiranje aktiva lica koja se nalaze na spisku, kao i zabranu da posluju sa rezidentima.

16.03 - Ruski guverner Hersona: Hidroelektrana Kahovka neće skoro biti obnovljena

Hidroelektrana Kahovka neće biti obnovljena u bliskoj budućnosti nakon urušavanja brane, rekao je danas ruski vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

AP Photo
 

On je ukazao na dobro koordiniran rad spasilaca, vojnika, zvaničnika lokalne samouprave i radne grupe za infrastrukturne objekte, na čelu sa potpredsednikom vlade Maratom Husnulinom, na otklanjanju posledica, preneo je TASS.

- Koherentnost ove velike i ozbiljne mašine pokazala je da se i sa ovakvim katastrofama Rusija efikasno nosi - dodao je on.

15.35 - Oboren dron u Belgorodskoj oblasti

U Belgorodskoj oblasti oboren je ukrajinski dron iz streljačkog naoružanja, saopštio je za Sputnjik predstavnik hitnih službi.

15.18 - Saldo: Ukrajinci gađaju polja u vreme žetve

Ukrajinske snage granatiraju polja na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti visokoeksplozivnim granatama, paleći ih u vreme žetve, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo za televiziju „Rusija 24“.

Prema njegovim informacijama, svakog dana Oružane snage Ukrajine izvode 100 do 200 napada na levu obalu Hersonske oblasti, pri čemu se, po pravilu, gađaju civilni objekti.

13.57 - Zelenski najavio smene na čelu centara za regrutaciju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da otpušta šefove svih regionalnih centara za regrutaciju, usled zabrinutosti zbog korupcije.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

- Sistem treba da vode ljudi koji tačno znaju šta je rat i zašto su cinizam i podmićivanje tokom rata izdaja - napisao je Zelenski na Telegram nalogu, prenosi Rojters.

12.43 - Lukašenko: Ne smemo izgubiti odnose s EU

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da želi da održi dobre odnose sa zemljama Evropske unije, ali vodeći računa o svojim interesima, javila je agencija Belta.

- Sada živimo pre svega na račun Istoka - Rusije, Kine. Ali ne smemo zaboraviti na visokotehnološki Zapad. Oni su u blizini, oni su naši susedi - Evropska unija. I ne možemo da izgubimo odnose sa njima. Mi smo spremni na to, ali vodeći računa o sopstvenim interesima - rekao je Lukašenko.

11.35 - Medvedev: Predaja Ukrajinaca bi otvorila put ka miru

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručio je danas da bi predaja Ukrajinaca otvorila put ka miru.

- Ljudima koji pate u rovovima podeljene zemlje zaista je potrebna samo predaja, što bi možda otvorilo put ka miru. Ali ni Vašington, ni Kijev ne žele mir - napisao je Medvedev na Telegramu.

AP Photo/STR
Medvedev

Dodao je da Sjedinjene Američke Države žele nepodeljenu vlast i da, zarad toga, ne štite "krvave ukrajinske žrtve".

11.04 - Oboren dron iznad Moskve, nema povređenih

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dron na severozapadu Moskve, blizu Karamaševskog nasipa i tom prilikom nije bilo velike štete, niti povređenih, naveo je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin na Telegramu.

- Izvršen je pokušaj da dron preleti iznad grada. Vazdušna odbrana ga je uništila. Kada su krhotine pale na područje u blizini Karamaševskog nasipa, niko nije povređen. Nije bilo ni ozbiljne štete. Na licu mesta su ekipe za vanredne situacije - napisao je Sobjanin.

9.41 - Aerodrom „Vnukovo“ u Moskvi zatvoren zbog drona

Moskovski aerodrom „Vnukovo“ je privremeno zatvoren, a prema preliminarnim informacijama, ova odluka je doneta zbog bespilotne letelice, prenose ruski mediji.

9.36 - Vazdušna opasnost širom Ukrajine, eksplozije u Kijevu

Širom Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost, a u Kijevu su odjeknule eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Ukrajinsko vazduhoplovstvo upozorilo je da postoji opasnost od raketnog napada na celoj teritoriji zemlje, prenosi Ukrajinska pravda.

Kako se navodi, ruske snage su lansirale rakete Kinžal sa aviona MG-31H u pravcu Kijevske oblasti. 

8.47 - Vašington post: Ukrajinski piloti neće završiti obuku na F-16 pre narednog leta

Prva grupa od šest ukrajinskih pilota neće završiti obuku na borbenim avionima F-16 u SAD pre sledećeg leta, objavio je danas Vašington post pozivajući se na izjave ukrajinskih vladinih i vojnih zvaničnika.

7.20 - Uništen ukrajinski komandni centar za dronove

Ruske artiljerijske snage uništile su ukrajinski komandni centar za upravljanje dronovima kod Perečistovke, izjavio je načelnik pres centra ruske vojne grupacije „Istok“ Oleg Čehov.

Pored toga, artiljerijskim gađanjima likvidirana je i živa sila i to u blizini Ugljedara, u Staromajorskom i u severnom Prijutnom.

Čehov je takođe naveo i da su prednje linije odbrane grupacije „Istok“ uz pomoć artiljerijskih snaga odbili napad protivnika u pravcu Urožajnog, a u tom napadu ukrajinske snage pretrpele su gubitke i povukle se.

7.15 - Gubernator: Ruska PVO uništila dva ukrajinska drona blizu Kurska

AP Photo/Libkos
 

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt saopštio je danas da je ruska protivvazdušna odbrana uništila dve ukrajinske bespilotne letelice koje su išle ka gradu Kursku. "Sinoć, oko 23 časa, snage PVO oborile su dve ukrajinske bespilotne letelice koje su bile na putu za Kursk", naveo je Starovojt na Telegramu. On se zahvalio ruskim vojnicima na odbrani i profesionalizmu.

7.00 - Maročko: Pojačan rad ukrajinske službe bezbednosti kod Kupjanska

Služba bezbednosti Ukrajine je pojačala svoj rad u sektoru Kupjanska u uslovima primetnog napredovanja tamošnjih Oružanih snaga Rusije, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- U selu Kupjansk i njegovoj okolini, došlo je do pojačanog rada SBU. Pojačane su mere za proveru dokumenata od civila, pooštrene su kaznene mere protiv privatnih preduzeća koja odbijaju da izvoze opremu i proizvode - rekao je ekspert pozivajući se na sopstvene izvore.

On je dodao da lokalno stanovništvo primećuje dolazak velikog broja grupa ljudi u civilu, koji se jasno bave obaveštajnim aktivnostima.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike