Gutereš zaboravio da pomene da su SAD odgovorne za bombardovanje Nagasakija

09.08.2023

12:48

0

Generalni sekretar UN je istakao ozbiljnu zabrinutost zbog trenutnog rizika od nuklearne katastrofe

Gutereš zaboravio da pomene da su SAD odgovorne za bombardovanje Nagasakija
Antonio Gutereš - Copyright AP Photo/Andrew Medichini

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izostavio je u poruci povodom 78-godišnjice nuklearnog bombardovanja Nagasakija da direktno spomene Sjedinjene Američke Države kao odgovorne za to bombardovanje. Na ceremoniji održanoj u Japanu zamenik generalnog sekretara Izumi Nakamitsu pročitao je njegovu poruku.

Gutereš je istakao ozbiljnu zabrinutost zbog trenutnog rizika od nuklearne katastrofe, nazivajući ga najvećim od vremena hladnog rata.

- Rizik od nuklearne katastrofe je sada najveći od hladnog rata. Suočena sa ovim pretnjama, svetska zajednica mora da govori jednim glasom. Bilo kakva upotreba nuklearnog oružja je neprihvatljiva - rekao je generalni sekretar UN.

Generalni sekretar UN je istakao odlučnost da se neće samo pasivno posmatrati trka među nuklearnim silama u razvoju sve opasnijeg oružja i naglasio da je, sve dok nuklearno oružje postoji, neophodno obavezati se na to da se ono nikada neće koristiti. Gutereš je naglasio da je jedini efikasan način da se smanji rizik od nuklearnih opasnosti potpuna eliminacija nuklearnog oružja.

- Nikada ne možemo zaboraviti šta se ovde dogodilo. Moramo jednom zauvek ukloniti senku nuklearnog uništenja. Više neće biti ni Nagasakija ni Hirošima - rekao je on.

Podsetimo, Nagasaki je bio drugi japanski grad, nakon Hirošime, koji je bio cilj američkog atomskog napada 1945. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike