Siriza: Ministar za zaštitu građana da podnese ostavku zbog "policijskog fijaska"

08.08.2023

23:13

0

Zbog povreda su zbrinuta još četiri Grka i četiri Hrvata, a uhapšeno je oko 100 ljudi

Siriza: Ministar za zaštitu građana da podnese ostavku zbog "policijskog fijaska"
Ilustracija - Copyright AP Photo/Nikolas Giakoumidis

Koalicija radikalne levice Siriza osudila je danas ministra za zaštitu građana Janisa Ojkonomua jer nije podneo ostavku zbog, kako su rekli, "fijaska grčke policije" koji je rezultirao ubistvom mlade osobe u Nea Filadelfiji.

„U bilo kojoj drugoj zemlji Ojkonomu bi već podneo ostavku“, saopštila je glavna grčka opoziciona stranke, komentarišući incidente sa hrvatskim fudbalskim navijačima, koji su stigli u Atinu uprkos zabrani i nakon upozorenja grčkoj policiji hrvatskih i crnogorskih vlasti, prenosi grčka agencija AMNA.

Kako se dodaje u saopštenju, ministar se ni na koji način "ne smatra politički odgovornim za fijasko grčke policije, koji je rezultirao grubim ubistvom mlade osobe u Nea Filadelfiji“ u ponedeljak uveče, uoči sada odloženog meča između AEK-a i Dinama iz Zagreba.

„Pored ravnodušnosti, inertnosti i nesagledive nekompetentnosti, Ojkonomuu se može pripisati i neodgovornost, koja povećava nesigurnost građana nakon šokantnih događaja od ponedeljka“, saopštila je stranka. Grk (29) preminuo je od više uboda nožem zadobijenih tokom tuče više desetina navijača koja se dogodila dan pre utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona na stadionu AEK-a u atinskom predgrađu Nea Filadelfija.

Zbog povreda su zbrinuta još četiri Grka i četiri Hrvata, a uhapšeno je oko 100 ljudi. Grčki ministar za zaštitu građana Janis Ojkonomu zatražio je danas razrešenje sedmorice policajaca i internu istragu o sukobu navijača atinskog AEK-a i zagrebačkog Dinama.

Ranije je saopšteno i da će načelnik štaba grčke policije pokrenuti administrativnu istragu zbog neuspeha snaga bezbednosti na nacionalnom nivou da spreče huligane fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba da stignu u Atinu kako bi prisustvovali utakmici i izazovu incidente koji su rezultirali smrću navijača AEK-a, uprkos upozorenju hrvatskih i crnogorskih vlasti najmanje dva dana unapred.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike