Nemačka potrošila 55.000 evra na frizuru i šminku Angele Merkel otkad je prestala da bude kancelarka

08.08.2023

23:00

0

Savezna kancelarija je prvobitno odbila da pruži informacije o troškovima, pozivajući se na pravo ličnosti i poslovnu tajnu

Nemačka potrošila 55.000 evra na frizuru i šminku Angele Merkel otkad je prestala da bude kancelarka
Copyright Profimedia

Nemačka vlada je izazvala kontroverze zbog visokih troškova koji se odnose na kozmetiku i frizuru bivše kancelarke Angele Merkel (CDU), otkako je napustila funkciju krajem 2021. godine. Prema saopštenju Savezne kancelarije na zahtev lista "Tages špigel", Merkelova je angažovala osobu koja obavlja uloge frizerke, šminkerke i modnog dizajnera za nju.

Ovi troškovi su dosegli gotovo 55.000 evra, pri čemu su se za prošlu godinu iznosili 37.780 evra, a za 2023. godinu do sada je izdvojeno 17.200 evra.

Ovaj iznos znači da se za održavanje njenog izgleda plaća otprilike 3.000 evra mesečno. Troškovi uključuju i putne troškove i hotelski smeštaj za stilistu koji prati Merkelovu na sastancima.

Savezna kancelarija je prvobitno odbila da pruži informacije o troškovima, pozivajući se na pravo ličnosti i poslovnu tajnu, dok je Udruženje poreskih obveznika je oštro kritikovalo povećane troškove za javne nastupe visokih zvaničnika, smatrajući ih neprimerenim.

Predsednik tog udruženja, Rajner Holcnagel, istakao je da je teško opravdati poreskim obveznicima plaćanje šminkera i frizera političarima, te da bi troškovi trebalo da budu minimizirani ili plaćeni privatnim sredstvima.

Angela Merkel; Profimedia
 

Nemačka vlada, međutim, nije planirala da ograniči finansiranje "stajlinga" Merkelove za javne nastupe. Naglasili su da troškove preuzimaju u okviru redovnih službenih dužnosti, bez obzira na to da li su javni ili nejavni.

Podaci Vlade ukazuju na to da su članovi kabineta aktuelnog kancelara Olafa Šolca ove godine platili 21.808 evra za usluge frizure i šminke, naspram 39.910 evra prethodne godine. Za "ulepšavanje" ministarke spoljnih poslova Analene Berbok država izdvaja 7.500 evra, dok troškovi šminkera i frizera za Šolca iznose 3.100 evra mesečno. Ova situacija dovodi do ukupnih godišnjih troškova od oko 62.000 evra za stajling političara, i to u vreme inflacije.

Prema informacijama nemačkog lista, Angela Merkel, kao bivša kancelarka, zadržava "stalnu službenu dužnost" koja uključuje kancelariju sa devet stalno zaposlenih, uključujući i službeni automobil iz Federalne službe kriminalističke policije. Samo osoblje košta nekoliko stotina hiljada evra godišnje, uz dodatak putnih troškova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike