Haos u Indiji, bukte verski nemiri: Najmanje pet osoba poginulo, a 60 povređeno u sukobima hinduista i muslimana

01.08.2023

20:20

0

Haos u Indiji, bukte verski nemiri: Najmanje pet osoba poginulo, a 60 povređeno u sukobima hinduista i muslimana
Ilustracija - Copyright AP Photo

Najmanje pet osoba, uključujući dvojicu policajaca, poginulo je, a još 60 ljudi je povrđeno u sukobima hinduista i muslimana oko 50 kilometara južno od indijske prestonice Nju Delhija.

Do sukoba je došlo nakon što je hinduistička verska povorka juče prošla kroz oblast Nuh gde većinu stanovništva čine muslimani. Do večeri su se sukobi prelili i na susednu oblast Gurugram gde je zapaljena džamija kada je život izgubio sveštenik, a jedna osoba je povređena, prenosi Rojters.

- Povorka je trebalo da se kreće od jednog hrama do drugog, ali su na putu izbili sukobi između dve grupe, što je rezultiralo smrću četiri osobe - rekao je za Rojters portparol policije Nuh Krišan Kumar.

Zamenik komesara policije Gurugrama Nišan Kumar izjavio je da je pet osoba uhapšeno i da je pooštreno obezbeđenje oko bogomolja i drugih verskih obejkata.

Zvaničnici lokalnih vlasti u Nuhu i Gurugramu sastali su se danas sa predstavnicima hinduističke i muslimanske zajednice i apelovali na smirivanje tenzija. Uprkos tome u Gurugramu je i dalje bilo napetosti, zapaljene su prodavnice i uništeni restorani, od kojih je većina pripadala muslimanskim vlasnicima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike