Gandi osuđen na dve godine zatvora zbog klevete! Nazvao premijera Indije lopovom

23.03.2023

11:24

0

Neće odmah biti smešten iza rešetaka – određena mu je kaucija od 30 dana i podneće žalbu na presudu

Gandi osuđen na dve godine zatvora zbog klevete! Nazvao premijera Indije lopovom
Rahul Gandi - Copyright Profimedia

Nekadašnji opozicioni lider Indijskog nacionalnog kongresa (INK) Rahul Gandi osuđen je na dve godine zatvora u krivičnom postupku za klevetu.

Gandija je sud u državi Gudžarat osudio zbog komentara o prezimenu premijera Narendre Modija 2019. tokom predizbornog mitinga.

Rahul neće odmah ići u zatvor – određena mu je kaucija od 30 dana i podneće žalbu na presudu.

Poslanik INK prisustvovao je sudu na izricanju kazne, koja je izrečena godinu dana pre opštih izbora.

Govoreći na izbornom skupu u državi Karnataka u aprilu 2019, uoči poslednjih opštih izbora, Gandi je rekao: „Zašto svi ovi lopovi imaju prezime Modi? Nirav Modi, Lalit Modi, Narendra Modi". To će ga sad koštati slobode.

Nirav Modi je odbegli indijski dijamantski tajkun, dok je Lalit Modi bivši šef indijske Premijer lige koga je doživotno zabranio odbor za kriket zemlje. Gandi je tvrdio da je to izjavio kako bi istakao korupciju i da komentar nije bio usmeren ni protiv jedne zajednice.

Profimedia
Rahul Gandi

Tužba protiv njega pokrenuta je na osnovu žalbe Purneša Modija, poslanika vladajuće indijske Narodne partije, koji je rekao da su Gandijevi komentari oklevetali sve Modije.

Indijski krivični zakon o kleveti je zakon iz britanske ere prema kom se može dobiti maksimalna zatvorska kazna od dve godine, novčana kazna ili obe.

Zagovornici slobode govora često su tvrdili da je zakon protivan principima slobode i da ga političari koriste da ućutkaju svoje kritičare.

Godine 2016. neki vrhunski indijski političari, uključujući Gandija, podneli su pravne molbe u kojima se zalažu za dekriminalizaciju klevete, ali je Vrhovni sud Indije potvrdio valjanost zakona, rekavši da „pravo na slobodu govora ne može značiti da građanin može da kleveta drugog”.

INK je na Tviteru objavio da će Gandi uložiti žalbu i poručio da ćemo se boriti i pobediti.

Gandi još nije javno komentarisao presudu, ali je na Tviteru napisao citat indijskog lidera za nezavisnost Mahatme Gandija: „Moja religija je zasnovana na istini i nenasilju. Istina je moj Bog, a nenasilje je način da dođem do nje“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike