NASA izgubila kontakt sa Vojadžerom 2: Poslali pogrešnu komandu sondi, posle 46 godina prepuštena sama sebi!

01.08.2023

15:11

0

Američka svemirska agencija se nada da će letelica ostati na planiranom kursu

NASA izgubila kontakt sa Vojadžerom 2: Poslali pogrešnu komandu sondi, posle 46 godina prepuštena sama sebi!
Vojažer - Copyright Profimedia

NASA je izgubila kontakt sa svojom sondom Vojadžer 2 milijardama kilometara daleko od Zemlje nakon što je greškom prekinula kontakt sa njom, otkrila je svemirska agencija.

Letelici koja istražuje svemir od 1977. prošlog meseca je poslata pogrešna komanda, pa je ona okrenula svoju antenu tako da bude dva stepena udaljena od Zemlje.

Zbog toga je sonda prestala da prima komande ili šalje podatke, a NASA je saopštila da se nada da će komunikacija biti nastavljena kada se sonda resetuje u oktobru.

Vojadžer 2 je udaljen oko 19,9 milijardi kilometara od Zemlje, gde putuje procenjenom brzinom od 55.346 kilometara na čas kroz međuzvezdani prostor.

Od 21. jula pionirska sonda nije bila u mogućnosti da prima komande ili šalje podatke Nasinoj mreži dubokog svemira, nizu džinovskih radio-antena širom sveta, a svemirska letelica ne prima komande od zemaljskih kontrolora.

Međutim, postoji nada za sondu - svemirska agencija saopštila je u ponedeljak da njena ogromna antena u glavnom gradu Australije, Kanberi, pokušava da otkrije bilo kakve zalutale signale sa Vojadžera 2. Potrebno je više od 18 sati da signal stigne do Zemlje sa te daljine.

Profimedia
 

Antena će takođe uporno slati u područje Vojadžera 2 ispravnu komandu u nadi da će uspostaviti kontakt, saopštila je Nasina laboratorija za mlazni pogon koja upravlja misijama Vojadžera.

Svemirska sonda koja je već 46 godina u kosmosu programirana je da resetuje svoju orijentaciju više puta svake godine kako bi njena antena bila usmerena ka Zemlji. Sledeće resetovanje je 15. oktobra i Nasa kaže da bi tada „trebalo da se omogući nastavak komunikacije“.

U međuvremenu, NASA očekuje da letelica napunjena naučnim instrumentima ostane na planiranoj putanji kroz svemir.

Jedinstvene misije

Vojadžer 2 i njegov blizanac Vojadžer 1 jedine su svemirske letelice koje su ikada radile van heliosfere, zaštitnog mehurića čestica i magnetnih polja koje generiše Sunce. Stigli su u međuzvezdani prostor 2018. i 2012. godine.

Profimedia
 

Sonde su dizajnirane da iskoriste prednost retkog poravnanja spoljašnjih planeta, koje se dešava svakih 176 godina, da bi istražile Jupiter i Saturn.

Vojadžer 2 je jedina svemirska letelica koja je ikada letela pored Neptuna i Urana, dok je Vojager 1 sada skoro 15 milijardi milja udaljen od Zemlje, što ga čini najudaljenijim svemirskim brodom čovečanstva.

Svaka svemirska letelica nosi Zlatnu ploču sa Zemljinim zvucima, slikama i porukama namenjenim da vanzemaljcima prenesu priču o našem svetu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike