NASA planira istraživanje asteroida koji vredi „više od celokupne svetske ekonomije"!

19.07.2023

16:17

0

Kada svemirska letelica stigne do Psihe u glavnom pojasu asteroida između Marsa i Jupitera, provešće najmanje 26 meseci u orbiti oko stene

NASA planira istraživanje asteroida koji vredi „više od celokupne svetske ekonomije"!
Copyright Profimedia

Nasini naučnici planiraju da kasnije ove godine pokrenu projekat istraživanja asteroida vrednog 10.000 bilijardi dolara. Inženjeri i tehničari na poligonu Kejp Kanaveral pripremaju svemirsku letelicu „Psihu" za poletanje, koje je planirano za 5. oktobar.

Misija ima za cilj proučavanje svemirske stene koja bi mogla da vredi više od celokupne globalne ekonomije.

Letelica će putovati do jedinstvenog asteroida bogatog metalima koji kruži oko Sunca između Marsa i Jupitera na nekih 500.000.000 kilometara od Zemlje.

Pretpostavlja se da stena nazvana 16 Psiha ima jezgro od gvožđa, nikla i zlata u vrednosti od 10.000 bilijardi dolara.

Trenutno se celokupna svetska ekonomija procenjuje na oko 110 biliona dolara.

- Sa manje od 100 dana do lansiranja, timovi inženjera i tehničara rade skoro danonoćno kako bi orbiter bio spreman da putuje 4 milijarde kilometara do asteroida bogatog metalima koji nam može reći više o planetarnim jezgrima i načinu na koji se planete formiraju - navodi se u saopštenju Nase.

Tim misije je nedavno završio sveobuhvatnu kampanju testiranja softvera za letenje i instalirao ga na svemirsku letelicu, uklanjajući prepreku koja je sprečila „Psihu" da bude lansirana 2022.

Profimedia
 

- Tim i ja sada odbrojavamo dane do lansiranja - rekao je Henri Stoun, menadžer projekta „Psiha" u Nasinoj laboratoriji za mlazni pogon na jugu Kalifornije.

„Psiha" bi trebalo da bude lansirana na vrhu SpaceX Falcon Heavy iz Space Launch Complex-a 39A u svemirskom centru Kenedi. To će biti prvo međuplanetarno lansiranje rakete „Falcon".

Nakon što se udalji od Zemljine gravitacije, svemirska letelica Psiha koristiće solarni električni pogon da bi obavila svoje šestogodišnje putovanje do 16 Psihe.

NASA kaže da asteroid, koji meri oko 278 kilometara na najširoj tački, predstavlja jedinstvenu priliku za istraživanje tela bogatog metalima koje može biti deo jezgra planetezimala, gradivnog bloka mlade planete.

Kada svemirska letelica stigne do Psihe u glavnom pojasu asteroida između Marsa i Jupitera, provešće najmanje 26 meseci u orbiti oko stene, prikupljajući slike i druge podatke koji će naučnicima reći više o njenoj istoriji i onome od čega je napravljena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike