Požari u Grčkoj menjaju zakone: Kazne do 30.000 evra, naplaćivaće se troškovi gašenja, a evo šta će još biti obuhvaćeno

01.08.2023

07:31

0

Vlada ima za cilj da pooštri zakon u tri pravca, sa glavnim ciljem prevencije

Požari u Grčkoj menjaju zakone: Kazne do 30.000 evra, naplaćivaće se troškovi gašenja, a evo šta će još biti obuhvaćeno
Copyright Profimedia

S obzirom da Grčka gori dve nedelje, od Rodosa do Krfa, od Karistosa do Volosa, oplakuju se mrtvi, vlada ove države shvatila je da je ovu "noćnu moru" stvorio čovek, zbog čega se priprema rigorozna promena zakona za podmetanje požara.

Od 1. jula do prošle srede, širom zemlje izvršeno je 21 hapšenje zbog 19 paljevina, bilo krivičnih, nesavesnih ili namernih, a i sam premijer Kirjakos Micotakis najavio je pooštravanje mera.

Vlada ima za cilj da pooštri zakon u tri pravca, sa glavnim ciljem prevencije.

Biže uvedene kazne za izazivanje požara... nepažnjom, koje su danas prilično zanemarljive, jer se kreću oko 300 evra ( zakon predviđa kazne od 150 do maksimalnih 5.000 evra za slučajeve niza prekršaja), postaće veoma ozbiljne, dostići ili čak premašiti 30.000 evra.

Instagram/MUP Srbije
 

Osim ovih biće uvedene i kazne koje će zavisiti od štete prouzrokovane požarom za koju je odgovoran palikuća. Takođe, posebna kazna že biti određena za one koji to delo budu ponavljali, što je bio slučaj.

Svrha promene zakona, ističu vladini izvori, nije naravno novac sam po sebi, već da kazne deluju kao prevencija protiv izazivanja požara, nebitno da li namerno ili nepažnjom.

 - Potrebno je da se stvori snažna društvena odgovornost - navode izvori, prenosi prototema.

Razmatra se i mogućnost postupanja po modelu sličnih stranih službi po kom že lice koje izazove požar snositi deo troškova gašenja.

Iako postoje tehničke poteškoće u određivanju ovog troška, ovde se obrazlaže da će ovo delovati ne samo kao prevencija, već že pre svega biti vid pravde za vatrogasce i letelice koje su prinuđene da putuju i deluju na više frontovima.

Profimedia
 

Isti izvori ističu da se izmene zakona o izazivanju požara pripremaju po ekspresnim procedurama i da će konačni predlog biti gotov krajem leta, kako bi predlog zakona bio donet početkom septembra. Ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu - koji će biti predlagač izmena zakona o palikućama - već je najavio da udvostručuje kadar Uprave za suzbijanje požara.

Nakon dve nedelje borbe sa vatrenom stihijom, Grčka je ušla u mirniji period, a žarišta na Rodosu, Krfu i Magneziji su donekle stavljena pod kontrolu.

Ipak, čitav državni aparat je u stanju pripravnosti jer je rizik od izbijanja požara i dalje visok u mnogim delovima zemlje, naveli su iz Vatrogasne službe Grčke.

Na snazi kategorija rizika 4

Zbog velikog broja požara kao i veoma visokog rizika od požara (kategorija rizika 4), osoblje Vatrogasne službe na celoj teritoriji ostaje u opštoj pripravnosti, dok se nastavljaju patrole vazdušnog osmatranja, kao i patrole vatrogasaca, policije i vojnih snaga.

Više nema aktivnih frontova, a požari koji se pojave s vremena na vreme se odmah i uspešno rešavaju jer su jake kopnene snage i dalje na punktovima

Printscreen/Instagram/sifugeorge_
 

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasne - spasilačke jedinice (SVS) Davor Vidović, koji se nalazi sa ekipom srpskih vatrogasaca u Grčkoj,potvrdio je da je situacija nešto bolja nego prethodnih dana.

Vidović je rekao za Tanjug, obraćajući se iz vojne baze u Volosu gde se nalazi ekipa SVS, da se vreme promenilo, pa nije vrućina kao prethodnih dana, kada ni tokom noći temperatura nije padala ispod 34 stepena, a snažan vetar promenjivog pravca pravio probleme i doprinosio širenju i raslamsavanju požara.

"Trenutno je znatno mirnija situacija. Domaće snage su same u stanju da saniraju požare i mi smo u stanju pripravnosti da na poziv, u veoma kratkom vremenskom roku, izađemo i priključimo se gašenju požara da ne dođe do požara većih razmera", rekao je Vidović.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike