Niger: Hunta uhapsila ministre, Francuska oslobađa svrgnutog predsednika? (VIDEO)

31.07.2023

15:01

0

Pre nego što je došlo do pobune, Niger je smatran najstabilnijim i najčvršćim saveznikom Zapada u tom regionu Afrike

Niger: Hunta uhapsila ministre, Francuska oslobađa svrgnutog predsednika? (VIDEO)
Pristalice hunte su mahale ruskim zastavama, a uzvikivale protiv Francuske - Copyright Profimedia

Vojna hunta u Nigeru uhapsila je danas predsednika bivše vladajuće Partije za demokratiju i socijalizam Nigera Fumakoje Gadoa, ministra za naftnu industriju Sanija Mahamadua i ministra rudarstva Useinija Hadizatua.

Vojni oficiri Nigera proglasili su u petak šefa predsedničke garde Abduramana Tijanija za novog šefa države i dodali da su suspendovali ustav i raspustili sve bivše institucije nakon što su prethodno svrgli i zatvorili predsednika Mohameda Bazuma.

Niger se graniči sa tri zemlje u kojima je takođe došlo do državnog udara - Malijem, Burkinom Fasom i Čadom.

AP Photo/Sam Mednick
"Francuska napolje, živeo Putin"

Pre nego što je došlo do pobune, Niger je smatran najstabilnijim i najčvršćim saveznikom Zapada u tom regionu Afrike koji ima veliki problem sa islamističkim teroristima.

Francuska priznaje Bazuma

Francuska priznaje kao jedini legitiman autoritet u Nigeru predsednika Mohameda Bazuma, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je na taj način odgovorilo na pitanje da li je Francuska dobila odobrenje od Nigera da preduzme akcije za oslobađanje svrgnutog nigerijskog predsednika.

AP Photo/Julia Nikhinson
Svrgnuti predsednik Nigera Mohamed Bazum

- Naš prioritet je bezbednost naših građana i naših objekata, koji prema međunarodnom pravu ne mogu biti na meti nasilja - navedeno je iz ministarstva za Rojters. 

Ministarstvo nije potvrdilo niti demantovalo da ima ovlašćenje da izvrši napad u Nigeru.

Vojna hunta Nigera koja je preuzela vlast prošle sedmice saopštila je danas da je srušena vlada ovlastila Francusku da izvrši napad na predsedništvo da bi pokušala da oslobodi Bazuma. 

U intervjuu na državnoj televiziji Nigera pukovnik Amadu Abdraman, jedan od komandanata puča, rekao je da je ovlašćenje potpisao ministar inostranih poslova Nigera Hasumi Masudu, vršilac dužnosti premijera.

Kremlj za ponovno uspostavljanje vladavine prava u Nigeru

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da se Moskva zalaže za ponovno uspostavljanje vladavine prava u Nigeru.

- Zalažemo se za hitno ponovno uspostavljanje vladavine prava u toj zemlji i pozivamo sve strane na uzdržanost kako situacija ne bi dovela do ljudskih žrtava - poručio je Peskov.  

Dodao je da Kremlj veoma pažljivo prati situaciju u Nigeru, posebno u kontekstu rusko-afričkog samita održanog prošle nedelje u Sankt Peterburgu.

- Ono što se tamo dešava izaziva ozbiljnu zabrinutost svih učesnika samita. Želimo da se Niger vrati na ustavni kolosek i nastavi da rešava ogromne zadatke na putu razvoja ove zemlje - rekao je Peskov.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike