Afrička unija dala ultimatum od 15 dana da se ponovo uspostavi izabrana vlada u Nigeru

29.07.2023

23:44

0

avet za mir i bezbednost Afričke unije saopštio je, posle sastanka u petak, da je zabrinut zbog ponovne pojave puča koji podriva demokratiju i stabilnost na kontinentu

Afrička unija dala ultimatum od 15 dana da se ponovo uspostavi izabrana vlada u Nigeru
Copyright Foto: AP Photo/Sam Mednick

Afrička unija dala je 15-odnevni ultimatum vojnoj hunti u Nigeru da ponovo uspostavi demokratski izabranu vladu u zemlji. Situacija se, u međuvremenu, na ulicama Nijameja, glavnog grada Nigera, danas izgleda vraća u normalu, iako su hoteli puni stranaca i dalje u izolaciji, prenosi AP.

Savet za mir i bezbednost Afričke unije saopštio je, posle sastanka u petak, da je zabrinut zbog ponovne pojave puča koji podriva demokratiju i stabilnost na kontinentu. Savet je zamolio vojnike da se odmah i bezuslovno vrate u svoje kasarne i vrate ustavnu vlast, u roku od najviše 15 dana.

Afrička unija navela je da bivši predsednik Mohamed Bazum i ostali zvaničnici Nigera, čije je stanje nepoznato otkako je vlada zbačena, treba da budu pušteni odmah i bezuslovno. Unija je upozorila da će, u suprotnom, biti primorana da preduzme neophodne mere, uključujući kaznene mere protiv počinilaca.

Istovremeno, SAD i EU zapretile su sankcijama protiv vojnog režima. SAD su zapretile da će obustaviti ekonomsku podršku Nigeru, dok je EU najavila trenutnu neograničenu suspenziju budžetske podrške i bezbednosne pomoći.

General Mohamed Tumba, jedan od vojnika koji je u sredu svrgao sa vlasti predsednika Bazuma, rekao je za državnu televiziju da se hunta u petak sastala sa državnim službenicima i zamolila ih da nastave da rade svoj posao nakon suspenzije ustava.

Tumba je ukazao na nameru vojne hunte predvođene generalom Abdurahmanom Čianijem da ostane na vlasti. Čiani, vođa hunte i komandant predsedničke garde Nigera, blizak je bivšem predsedniku Nigerije Mahamadu Isufu koji je podneo ostavku 2021. godine posle deset godina na toj funkciji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike