Spremite se! U avgustu će se na nebu pojaviti dva "supermeseca": Ovakav astronomski spektakl sledeći put 2037. godine

31.07.2023

07:10

0

Prvi Mesec će biti udaljen 357.530 kilometara od Zemlje, dok će drugi biti još bliži, na udaljenosti od 357.344 kilometra

Spremite se! U avgustu će se na nebu pojaviti dva "supermeseca": Ovakav astronomski spektakl sledeći put 2037. godine
Supermesec - Copyright AP Photo/Emrah Gurel

U avgustu nas očekuje retki prirodni spektakl - dva "supermeseca" na nebu, od kojih drugi predstavlja još ređi fenomen poznat kao "plavi mesec", javlja "Skaj njuz".

Prvi "supermesec" će se pojaviti u noći između 31. jula i 1. avgusta, dok će drugi biti vidljiv 30 dana kasnije. Prvi Mesec će biti udaljen 357.530 kilometara od Zemlje, dok će drugi biti još bliži, na udaljenosti od 357.344 kilometra.

Poslednji put smo imali priliku da vidimo dva "supermeseca" u istom mesecu 2018. godine, a sledeći takav fenomen se očekuje tek 2037. godine, potvrdili su astronomi.

Fenomen "supermeseca" dešava se kada je pun mesec blizu svoje najbliže tačke Zemlji, što mu daje impozantan izgled - do 14 odsto je veći i 30 odsto svetliji u poređenju sa najudaljenijim mestima.

Osim dva "supermeseca", 1. avgusta će na nebu biti vidljive i planete Merkur i Mars, što će dodatno upotpuniti ovaj nebeski spektakl, prema navodima britanskog lista.

Spremite se za ovaj spektakularan prizor na nebu i ne propustite priliku da uživate u ovim retkim prirodnim pojavama!

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike