Bivši savetnik šefa Pentagona: Branu Kahovka uništili Ukrajinci po nalogu SAD: Rusi zaustavili sve napade Ukrajinaca

30.07.2023

15:33 >> 00:30

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Bivši savetnik šefa Pentagona: Branu Kahovka uništili Ukrajinci po nalogu SAD: Rusi zaustavili sve napade Ukrajinaca
Ilustracija - Copyright Pixabay AP Photo/LIBKOS/Efrem Lukatsky

U toku je 521. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruski PVO sistemi pogodili su dve rakete lansirane sa teritorije Ukrajine u Rostovskoj oblasti. Olupina prvog pala je u sam centar Taganroga, povređeno je 14 ljudi. 

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da su Oružane snage Ukrajine upotrebile protivvazdušnu raketu sistema PVO S-200 pretvorenu u udarnu verziju. Fragmenti druge rakete pali su na zemlju u pustom području. 

U septembru SAD nameravaju da počnu isporuke tenkova M1 Abrams Kijevu. 

Proslava Božića u Ukrajini zvanično je odložena za 25. decembar. 

Najvažnije činjenice

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

00.03 - Putin: Borci Azova trebalo da ostanu u Turskoj na osnovu dogovora

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da postoje dogovori sa Turskom o tome da su ukrajinski borci iz neonacističke jedinice "Azov" trebalo da ostanu u Turskoj a ne da se vrate u Ukrajinu, ističući da ne želi više da komentariše to pitanje.

Putin je govorio na konferenciji za novinare u Sankt Peterburgu sa liderima afričkim država koji su učestvovali na Samitu Rusija-Afrika, preneo je Rojters.

Pet komandanata "Azova" vratilo se ranije ovoga meseca u Ukrajinu iz Turske nakon posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Ankari.

23.48 - Fajnenšel tajms: Ukrajinske snage spremne da uđu na Krim

Ukrajinske snage planiraju da „uskoro“ uđu na okupirani Krim i primećene su sa severnokorejskim raketama koje su navodno zaplenile od ruskih snaga, piše Fajnenšel tajms.

Načelnik obaveštajne službe odbrane Ukrajine, general-major Kirilo Budanov nije precizirao kada će vojska početi svoju operaciju, prenosi ukrajinski TSN.

23.25 - Ukrajinska vojska je potvrdila da je rano jutros izvela napad na most Čonhar, koji povezuje poluostrvo Krim sa delom Hersonske oblasti koji je okupirala Rusija.

22.48 - Bivši savetnik šefa Pentagona: Branu Kahovka uništili Ukrajinci po nalogu SAD

Ukraine's Presidential Office via AP
 

Bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor, izjavio je danas da su branu Kahovka u Ukrajini najverovatnije uništili Ukrajinci po nalogu američkog rukovodstva. „Uništenje brane Kahovka u Ukrajini najverovatnije su odobrile Sjedinjene Američke Države. Izgleda da postoji konsenzus da su Ukrajinci to uradili, a rečeno mi je da je tu odluku zapravo odobrila, ako hoćete, (podsekretarka za politička pitanja SAD) Viktorija Nuland“, napisao je Mekgregor na platformi X, ranije poznatoj kao Tviter.

22.35 - Putin: Niko ne želi sukob Rusije i NATO, ali spremni smo

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da niko ne želi sukob Rusije i NATO. Ali, ako to neko poželi, mi smo spremni, poručio je on.

"Mi smo uvek spremni za svaki scenario. Ali, to niko ne želi. I na inicijativu Amerike mi smo svojevremeno stvorili poseban mehanizam za sprečavanje takvih sukoba. Komandanti određenih naših jedinica imaju mogućnost da direktno komuniciraju i da se konsultuju o svakoj kriznoj situaciji. Niko ne želi nikakav sukob, ali ako poželi, mi smo spremni", istakao je Putin u razgovoru s novinarima po okončanju samita "Rusija-Afrika".

21.21 - Sijarto: Licemeran stav EU o mirovnim pregovorima

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto ocenio je da je stav EU da nema uslova za mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije "licemeran i samodestruktivan", pozvavši na prekid vatre i pregovore.

Tanjug printscreen
 

Sijarto je rekoa da mu je „žao što je Evropa potonula u ratnu psihozu", preneo je MTI.

Sijarto je rekao da je stav EU licemeran kada poziva na hitan prekid vatre i mirovne pregovore kad god postoji oružani sukob negde drugde u svetu, dok se to ne dešava u slučaju Ukrajine, ukazujući da je takav stav Unije štetan i neprihvatljiv.

20.03 - Saudijska Arabija namerava da u avgustu u Džedi održi mirovne pregovore o Ukrajini. Pozvani su predstavnici 30 država, ali ne i Rusija, piše američki list "Volstrit džornal".

19.43 - Ruska vojska zaustavila je sve napade ukrajinskih snaga na zaporoškoj liniji fronta, rekao je lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

18.30 -  Napadnuto kursko selo

Kurskoj oblasti selo Tetkino ponovo se našlo pod vatrom. Guverner Roman Starovoit izvestio je da je zabeleženo 11 pogodaka , jedna kuća je oštećena, a dalekovod je oštećen.

18.15 - Osvojeno švedsko borbeno vozilo

Pripadnici jedinica Zapadnog vojnog okruga su tokom borbi sa ukrajinskim snagama u zoni SVO u pravcu Krasnog Limana osvojili švedsko borbeno vozilo pešadije CV-90 i to uz pomoć ručnog bacača raketa. To je prvo takvo vozilo koje su ruske snage osvojile kao trofej.

17.40 - Zelenski o napadu na Dnjepar: Moskva će snositi odgovornost

Komentarišući raketni napad na Dnjepar od juče, Volodimir Zelenski je rekao da će ''okupatori snositi odgovornost za teror i napade na civile“.

"Već u jutarnjim časovima završeni su radovi na mestu jučerašnjeg raketnog udara. Povređeno je devet osoba, među kojima dvoje dece, tinejdžera. Pružena je sva neophodna pomoć. Za svaki takav udar, za sav ruski teror, 'neprijatelj će definitivno osetiti snagu pravde'“, istakao je Zelenski, saopšteno je iz njegovog kabineta.

17.27 - Ukrajinski general: Ruska vojska ne da ni pedalj zemlje

Ruska vojska se žestoko bori za svaki pedalj zemlje, izjavio je komandant kopnenih jedinica Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, a prenosi „Gardijan“.

„Protivnik se besno drži za svaki centimetar, otvarajući intenzivnu artiljerijsku i minobacačku vatru“, rekao je general.

17.03 - Zaharova: Rusija dobila oko 30 mirovnih inicijativa

Rusija je dobila oko 30 mirovnih inicijativa za rešavanje sukoba u Ukrajini zvaničnim i nezvaničnim kanalima, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na marginama drugog samita Rusija-Afrika.

"Zahvalni smo svima. Bilo je mnogo ovakvih inicijativa. Čini mi se da je pre mesec dana bilo već tridesetak inicijativa koje su javne ličnosti iznele preko državnih kanala ili čak i privatno", istakla je Zaharova, preneo je Tas.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Zaharova je dodala da Rusija nikada nije odbila pregovore o rešavanju ukrajinskog sukoba. "Čak i kada smo shvatili da je malo verovatno da će ti pregovori doneti novi kvalitet, uvek smo davali šansu partnerima ili situaciji uopšte", rekla je Zaharova.

Međutim, kako je naglasila, u aprilu 2022. godine "kijevski režim se povukao iz pregovora, koje je tražio".

15.32 - Moravjecki: Grupa Vagnerovaca približila se granici sa Poljskom

AP Photo, File
 

Grupa od 100 vojnika iz ruske privatne vojne kompanije "Vagner" približila se beloruskom gradu Grodno, blizu granice sa Poljskom, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

- Situacija postaje sve opasnija... Najverovatnije će oni (Vagnerovci) biti prerušeni u beloruske graničare i pomći ilegalnim migrantima da dođu na poljsku teritoriju i destabilizuju Poljsku - rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare u Glivicama, na zapadu Poljske, a preneo je Rojters.

Oni će najverovatnije pokušati da uđu u Poljsku pretvarajući se da su ilegalni migranti i to predstavlja dodatnu pretnju, istakao je Moravjecki, ne navodeći izvor svojih informacija.

14.12 - Američki obaveštajac: Putin pobeđuje, Zapad sprema Zelenskog za pregovore pod uslovima Rusije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ponovo je počeo kontraofanzivu, jer je Zapad spreman da okonča sukob protivno uslovima kijevskog režima, smatra bivši američki obaveštajac Skot Riter.

- Ne govorimo o tome javno. Govorimo o tome privatno. Spremamo ih za neizbežno okončanje tog sukoba koje nije u skladu s uslovima Ukrajine. Upravo zato Ukrajinci uporno nastavljaju ofanzivu. Oni prebacuju vojsku na liniju fronta jer moraju da ubede SAD i NATO da mogu da održe pobedu na bojnom polju u meri koja im omogućava da i dalje dobijaju vojnu podršku - rekao je Riter u intervjuu Jutjub-kanalu „Džadžing fridom“.

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Prema njegovim rečima, zapadni lideri su se već pomirili s tim da Ukrajina ne može da pobedi u sukobu s Rusijom i već govore Ukrajincima da se spremaju za pregovore o prekidu rata, pod uslovima Vladimira Putina.

- Putin pobeđuje - naglasio je Riter.

14.06 - Burkina Faso podržava rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini

Narod Burkine Faso podržava rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, izjavio je predsednik te afričke zemlje Ibrahim Traore.

- Rusija sada vodi specijalnu operaciju... Budite uvereni da vas naš narod podržava. Podržavamo vašu vladu - rekao je Traore tokom sastanka s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u okviru foruma „Rusija – Afrika“.

 

14.04 - Zelenski posetio ukrajinske snage u blizini linije fronta u Bahmutu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je danas ukrajinske snage u blizini istočne linije fronta u Bahmutu.

13.13 - Nemački general: Ruska taktika s minskim poljima osujetila NATO principe ratovanja

AP photo
 

Uklanjanje mina je najkrvaviji deo ukrajinske kontraofanzive i ruši NATO principe ratovanja, izjavio je u razgovoru za DPA pef Situacionog centra za pitanja Ukrajine pri Ministarstvu odbrane Nemačke, brigadni general Kristijan Frejding.

- Ta „obdukcija" područja koje brane Rusi u ovom trenutku se odvija po ceni koja je veoma krvava za ukrajinske jedinice. Ponekad stručnjaci za uklanjanje mina moraju da puze po minskim poljima na stomaku i da deaktiviraju jednu po jednu minu, izvodeći posao koji je opasan po život golim rukama. Oni su često pod vatrom protivnika... Mnogi stručnjaci za uklanjanje mina su ubijeni ili ozbiljno ranjeni u prvih nekoliko nedelja kontraofanzive - rekao je general.

 

12.56 - Kijev namerava da krene ka Urožajnom

Vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki izjavio je da Kijev namerava da zauzme položaje u Staromajorskom sa ciljem da stekne prednost pred ofanzivu u pravcu mesta Urožajno i Staromlinovki.

Međutim, kako je dodao, ukrajinsko vojno rukovodstvo nije uzelo u obzir da te snage koje pokušavaju da se probiju u Staromajorsko nisu dovoljno brojne da tako nešto izvedu.

- Naša odbrana je snažna, a borbeni duh izuzetno visok. Nastavljamo da tučemo po neprijatelju - naglasio je Balicki.

11.37 - Ruske snage odbile napad dve ukrajinske brigade

AP Photo/Libkos
 

Ruska vojska odbila je napad dve brigade ukrajinske vojske u blizini mesta Staromajorsko na zaporoškom pravcu, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Takođe je rekao i da je ukrajinska vojska u tom okršaju pretrpela velike gubitke iako nije precizirao o kom broju je reč.

11.07 - Upozorenje iz Kijeva: Predstojeća zima biće daleko teža

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da će predstojeća zima biti daleko teža nego prethodna, te je upozorio građane Ukrajine da je potrebno dobro pripremiti se sa zalihama.

Kako je rekao, startna pozicija Ukrajine je u daleko lošijem položaju nego što je bila prošle godine.

- Rusija je izbacila iz stroja zaporošku nuklearnu elektranu, pored toga, granatirala je i magistralne vodove. Startne pozicije su daleko lošije - istakao je on.

10.29 - Blinken: Šojgu u Severnoj Koreji traži oružje

Olivier Douliery/Pool Photo via AP
Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da zvanični Vašington veruje da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otputovao u Severnu Koreju kako bi obezbedio nove zalihe oružja potrebnog da se nastavi ofanziva na Ukrajinu.

Nakon dolaska Šojgua u Pjongjang, Blinken je rekao da Rusija nastoji svim silama da kupi oružje od saveznika širom sveta, prenosi londonski Gardijan.

- Sasvim sumnjam da je (Šojgu) tamo na odmoru. Vidimo kako Rusija očajnički traži podršku i oružje gde god da ga nađe kako bi nastavila svoju agresiju na Ukrajinu - rekao je Blinken u razgovoru sa novinarima u Australiji.

9.43 - Ruske rakete pogodile solter i objekat službe bezbednosti, 9 povređenih

 

 

Najmanje devet osoba je povređeno, uključujući dvoje dece, nakon što su ruske rakete pogodile dva objekta u gradu Dnjepru na istoku Ukrajine, saopštili su danas zvaničnici.

U sinoćnjem ruskom raketnom napadu skoro potpuno je uništen gornji sprat velikog stambenog solitera, a pogođena je i zgrada ukrajinske bezbednosne službe (SBU), potvrdio je predsednik Vladimir Zelenski i ocenio da je reč o "ruskom raketnom teroru" prenosi Bi-Bi-Si.

Zelenski je na Telegram kanalu objavio snimak na kojem se vidi dim koji kulja iz oštećenih zgrada i požar na ulici.

8.26 - Putin: Rusija spremna da traga za mirnim rešenjem situacije oko Ukrajine

Rusija je spremna da traži načine za mirno rešavanje situacije oko Ukrajine, uprkos tome što Zapad u svim međunarodnim sukobima deluje isključivo u sopstvenim interesima, ukazao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa afričkim liderima.

Yegor Aleyev/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Da li su zaboravili da su uništili Sudan? Jesu li zaboravili šta su uradili u Siriji? Nije ih briga za Povelju UN, a međunarodnog prava se sete samo kada su uvereni da se ti instrumenti mogu upotrebiti protiv nekoga, u ovom slučaju protiv Rusije. Međutim, to ne znači da mi ne želimo i ne tragamo za mirnim rešenjem svakog sukoba - rekao je Putin, prenosi TASS.

Obraćajući se afričkim liderima, ruski predsednik je pohvalio njihov pristup i ideje koji reflektuju odredbe kineskog mirovnog plana za rešenje sukoba u Ukrajini predstavljenog u februaru.

7.55 - Bela kuća: Protiv smo granatiranja ruskih gradova

Bela kuća saopštila je, komentarišući jučerašnji napad ukrajinske vojske na ruski grad Taganrog, da vlasti SAD ne podržavaju napade na teritoriju Ruske Federacije.

- Veoma smo jasno rekli da ne podržavamo napade unutar teritorije Rusije i ne pomažemo Kijevu u tome - rekao je koordinator strateških komunikacija u savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

7.48 - Vanredno stanje u Taganrogu

U ruskom gradu Taganrogu, gde je u petak pala ukrajinska raketa, uvedeno je vanredno stanje, saopštio je šef gradske administracije Andrej Fatejev.

On je u međuvremenu saopštio da će uskoro na teren da izađe komisija kako bi utvrdila načinjenu štetu.

 

 

Prethodno je saopšteno da je ukrajinska vojska na Taganrog ispalila raketu iz PVO sistema S-200 koji je preinačen u ofanzivno naoružanje.

7.16 - Danilov: Količina opreme dobijena sa Zapada nije dovoljna

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Oleksij Danilov izjavio je da se količina opreme dobijena sa Zapada ne može nazvati dovoljnom. Danilov je kategorički odbacio "ukor" Zapada zbog "sporosti kontraofanzive", napominjući da ukrajiske snage čine sve što je moguće sredstvima koja su im na raspolaganju.

- S obzirom na to da smo dobili "veliku količinu opreme", moramo biti oprezni sa ovim izjavama. Da li nam je dato onoliko koliko nam je potrebno? Nimalo. Nažalost - naglasio je on, prenosi ukrajinska agencija TSN.

On je takođe naveo da će zapadni partneri teško uspeti da ubede Ukrajinu da pregovara o miru sa državom agresorom.

7.13 - Generalštab Ukrajine: Zadržavamo ofanzivu Rusa na istoku, napredujemo na jugu

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ukrajinske odbrambene snage nastavljaju da zadržavaju ofanzivna dejstva ruskih snaga na istoku zemlje i da napreduju na jugu.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Tokom proteklog dana došlo je do 27 sukoba, prenosi Unian. Na pravcu Limana ruske snage su izvele neuspešne ofanzivne operacije i brojne vazdušne i artiljerijske udare, navodi ukrajinski generalštab. Dodaje se da su na pravcu Bahmuta i Avdejevke ruske trupe granatirale brojna naselja, a da na pravcu Marinke ukrajinske snage nastavljaju da zadržavaju ofanzivu Rusa na grad Mariinka.

Na Zaporoškom i Hersonskom pravcu ruske snage koncentrišu glavne napore na sprečavanje daljeg napredovanja ukrajinskih trupa, navodi generalštab vojske Ukrajine.

Dodaje se da ukrajinske snage nastavljaju ofanzivu na pravcu Melitopolja i Berdjanska, da konsoliduju položaje i dejstvuju artiljerijom na ruske snage.

7.00 - Zaharova : Ukrajinci bi želeli predsednika kao što je Putin

Tragedija ukrajinskog naroda je u tome što želi predsednika kakav je predsednik Rusije Vladimir Putin, dok je na čelu zemlje uvek neko koga je postavio Zapad, ukazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u intervjuu za RT.

- Ukrajinci mrze, preziru i veoma su agresivni prema Putinu, ali samo zato što bi zapravo želeli da Putin bude njihov predsednik - rekla je Zaharova napominjući da bi austrijski psiholog Sigmund Frojd mogao bolje da objasni ovu situaciju.

Profimedia
 

Njima je potreban upravo takav - otvoren, odlučan, upućen, onaj koji zna tačno šta govori, radi to iskreno, a da mu iz Vašingtona ne šalju uputstva na papiru, navela je Zaharova.

Govoreći o medijima, ruska zvaničnica je istakla da je otvaranje kanala RT na afričkom kontinentu važno za ceo svet.

"Nije ovo toliko važno za sam RT niti Rusiju, koliko je važno za ostatak sveta. Nije dopustivo da svet ima samo jedan izvor informacija. To je pogrešno, jer se tako ne šire informacije, već dezinformacije, politički pristrasne informacije pune laži. Svet mora da ima alternativu, živu i zdravu konkurenciju", rekla je.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike