Crna prognoza: Mediteran će doživeti velike promene, ovo su popularne destinacije koje će turisti početi da izbegavaju leti

28.07.2023

18:26

0

Analiza Evropske putničke komisije pokazuje da je broj evropskih turista koji planiraju da putuju na destinacije u Mediteranu tokom leta i jeseni pao za 10 odsto

Crna prognoza: Mediteran će doživeti velike promene, ovo su popularne destinacije koje će turisti početi da izbegavaju leti
Copyright Freepik

Nezapamćeni toplotni talasi i razorni požari izazivaju zabrinutost za budućnost turizma u Sredozemlju. U Italiji je izdato crveno upozorenje za gotovo sve gradove, dok su u Španiji temperature 15 stepeni iznad uobičajenih nivoa za letnju sezonu.

Turizam igra važnu ulogu u ekonomiji Mediterana. U Grčkoj taj sektor čini gotovo četvrtinu BDP-a, a u Italiji i Španiji oko 10 odsto. Prihodi od turizma zauzimaju veoma velik udeo i u hrvatskom BDP-u.

Iako Svetsko veće za putovanja i turizam procenjuje da će evropski turistički sektor rasti po prosečnoj godišnjoj stopi od 3,3 odsto do 2032. godine, učestalost ekstremnih događaja u južnoj Evropi mogla bi da primori turiste da leti zaobilaze popularne destinacije u Sredozemlju.

Analiza Evropske putničke komisije, udruženja nacionalnih turističkih organizacija, pokazuje da je broj evropskih turista koji planiraju da putuju na destinacije u Mediteranu tokom leta i jeseni pao za 10 odsto u poređenju sa istim razdobljem prošle godine.Prema agenciji „Mudi“, toplotni talasi“ mogu dugoročno da smanje privlačnost južne Evrope kao turističke destinacije ili, u najmanju ruku, smanje potražnju leti, što će imati negativne ekonomske posledice s obzirom na važnost sektora“.

AP Photo/Petros Giannakouris Printscreen
 

Međutim, turističke agencije za sada nisu zabrinute i tvrde da ekstremna vrućina nije uticala na brojke. Samo sedam odsto evropskih putnika izjavilo je da su im ekstremni vremenski uslovi najveća briga vezana uz letnji odmor. Najveću bojazan evropskim turistima izaziva porast troškova zbog inflacije, pokazuje analiza Evropske putničke agencije.

Međutim, u jednoj stvari se stručnjaci slažu – neki aspekti turizma moraće da se promene i agencije će morati da se prilagode promenama.Broj gostiju na Sredozemlju mogao bi da poraste u proleće ili zimu, a tokom letnjih meseci severni deo Evrope mogao bi da ima sve veći broj putnika, prenosi „Jutarnji list“.

AP Photo/Manu Fernandez
 

Sve je verovatnije i da će turisti odlagati rezervacije do poslednjeg trenutka na osnovu vremenske prognoze.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike