Vreli talas u Bangladešu dovodi do zatvaranja škola i nestanka struje

06.06.2023

21:39

0

Ekstremni toplotni talas je u Bangladešu ove nedelje podstakao zatvaranje osnovnih škola i izazvao česte nestanke struje

Vreli talas u Bangladešu dovodi do zatvaranja škola i nestanka struje
Ilustracija - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Ekstremni toplotni talas je u Bangladešu ove nedelje podstakao zatvaranje osnovnih škola i izazvao česte nestanke struje, nakon što je maksimalna temperatura porasla na skoro 41 stepen Celzijusa.


Zbog toga žitelji te zemlje nisu mogli da koriste rashladne uređaje, a ne ide im u prilog ni to što meteorološka služba upozorava da se vrućini ne nazire kraj, preneo je Rojters.

Ministar za energiju, energiju i mineralne resurse Bangladeša Nasrul Hamidbi rekao je da bi ta zemlja mogla da ima probelma sa nestankom struje još dve nedelje, nakon što je nestašica goriva izazvala gašenje nekoliko energetskih jedinica, uključujući i najveću elektranu na ugalj.



"Zbog globalne energetske krize i neviđenog porasta na međunarodnim valutnim tržištima, izloženi smo ovoj neželjenoj situaciji", rekao je Hamid.

Ovaj toplotni talas dolazi u vreme kada se zemlja već bori sa nestankom struje koji je naštetio njenoj ekonomiji poslednjih meseci, uključujući ključni sektor proizvodnje odeće. koji čini više od 80 odsto izvoza Bangladeša.

Naučnici su rekli da klimatske promene doprinose češćim, ozbiljnijim i dužim toplotnim talasima tokom letnjih meseci. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike