U Španiji izdato upozorenje za vrućine! Očekuje se temperatura do 40 stepeni, Pirinejsko poluostrvo će "goreti"

24.04.2023

22:52

0

Autor: M. Vu.

Očekivani aprilski pljuskovi u Španiji do sada se nisu ostvarili, a zabrinutost zbog suše i dalje ostaje

U Španiji izdato upozorenje za vrućine! Očekuje se temperatura do 40 stepeni, Pirinejsko poluostrvo će "goreti"
Ilustracija - Copyright AP Photo/Luca Bruno

Vrela vazdušna masa zahvatila je Pirinejsko poluostrvo i širom Španije i Portugalije donosi prave letnje temperature. One su već danas na jugu Španije dostigle 30 stepeni, a narednih dana očekuju se temperature kao usred leta.

Očekivani aprilski pljuskovi u Španiji do sada se nisu ostvarili, a zabrinutost zbog suše i dalje ostaje jer su neki rezervoari i dalje na kritično niskim nivoima. I da stvari budu još gore, dugo očekivana kiša se ne očekuje uskoro.

Ove nedelje, državna meteorološka agencija (Aemet) upozorava da će živa skočiti.

 

 

- Temperature koje očekujemo biće tipične za poslednju nedelju juna: biće između 6 i 10 stepeni iznad normalnog proseka u većem delu Španije -  upozorilo je Aemet.

U slučaju provincije Malage, opštine u unutrašnjosti kao što su Antekera, Kartama, Alora i Koin verovatno će registrovati maksimalne temperature između 33 i 36 stepeni.

Najtopliji grad narednih dana biće Sevilja, a u ovom gradu i očekuje se 40°C. Ako se prognoze ostvare, to bi bila najviša ikada temperatura u aprilu u Španiji. Osim Sevilje, rekordi bi mogli da padaju širom zemlje.

 

 

Ove visoke temperature će takođe biti praćene skoro potpunim odsustvom padavina tokom nedelje, „pa je sve verovatnije da će april 2023. godine biti najsušniji zabeležen u Španiji, dodao je Aemet.

Dosadašnji vreli talasi pojavljivali su se prvi put uglavnom tek pred kraj maja, a ove godine to je slučaj mesec i više dana ranije, a takve situacije biće sve učestalije narednih godina.

 

 

Prema trenutnim prognozama, osveženje na Pirinjskom poluostrvu očekuje se tek za vikend, a temperature će biti u padu za 5 do 10 stenei. Međutim, na jugu zemlje ostaće i dalje vrlo toplo za ovo dobva godine, uz temperature iznad 30°C.

I dok će ove sedmice Pirinejsko poluostrvo "goreti" na 40°C, znatno hladnija vazdušna masa nalaziće se iznad centralne Evrope i našeg područja, uz veoma promenljivo i kišovito vreme, nalik jesenjem.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike