Proširena optužnica protiv Donalda Trampa: Navodno tražio da se izbrišu nadzorni snimci, bivši predsednik SAD nazvao postupak „očajničkim"

28.07.2023

12:48

0

Navodi se da je imao dva pomoćnika, koji su takođe optuženi za nekoliko prekršaja

Proširena optužnica protiv Donalda Trampa: Navodno tražio da se izbrišu nadzorni snimci, bivši predsednik SAD nazvao postupak „očajničkim"
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Američki specijalni tužilac koji istražuje Donalda Trampa zbog navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima optužio je bivšeg predsednika da je planirao brisanje potencijalno inkriminišućih snimaka sigurnosnih kamera u svom letovalištu Mar-a-Lago u Floridi. Džek Smit je optužio još jednog Trampovog radnika za navodnu umešanost u prikrivanje mogućih dokaza.

Nove optužbe, otkrivene u četvrtak u ažuriranoj optužnici velike porote, odnose se na navodnu šemu Trampa i dvojice pomoćnika, prethodno optuženog člana osoblja i nadzornika održavanja u Mar-a-Lagu, da izbrišu nadzorne snimke u kojima bi moglo da se vidi da njegovi zaposleni pomeraju kutije dokumenata pre pretresa FBI-a.

Tramp, koji se prošlog meseca izjasnio da nije kriv za 37 optužbi za krivična dela u vezi sa poverljivim dokumentima koje je čuvao nakon što je napustio Belu kuću 2021. godine, sada se suočava sa dve dodatne tačke zbog opstrukcije i dodatnom optužbom za namerno čuvanje tajni nacionalne odbrane. Dodatne optužbe su takođe podignute protiv Trampovog pomoćnika koji je optužen prošlog meseca, Volta Naute.

AP Photo/Gerald Herbert
 

Revidirana optužnica dodala je trećeg optuženog, menadžera održavanja Mar-a-Laga Karlosa De Oliveiru, koji je optužen po dve tačke za ometanja i po jednoj tački za davanje lažnih izjava istražiteljima. De Oliveira je navodno tražio od neidentifikovanog zaposlenog da izbriše snimke, rekavši da je „šef" želeo da se uklone.

Trampova predsednička kampanja za 2024. objavila je saopštenje u kom se nove optužbe nazivaju „kontinuiranim očajničkim pokušajem” administracije predsednika Džoa Bajdena da uznemirava svog prethodnika i one oko njega. Specijalni savetnik Smit „zna da oni nemaju slučaj i razmatraju bilo kakav način da spasu svoj ilegalni lov na veštice“ i poremete Trampovu kandidaturu na izborima sledeće godine, dodaje se u kampanji.

Tramp je prošle nedelje predvideo da će ga specijalni advokat Džek Smit takođe optužiti u odvojenom slučaju u vezi sa pobunom na američkom Kapitolu u januaru 2021.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike