Smrtna kazna: U Singapuru pogubljena žena prvi put za 20 godina - obešena je zbog pokušaja trgovine heroinom!

28.07.2023

09:05

0

Pogubljenje Saridevi izazvalo je oštre reakcije grupa za ljudska prava

Smrtna kazna: U Singapuru pogubljena žena prvi put za 20 godina - obešena je zbog pokušaja trgovine heroinom!
Ilustracija - Copyright Pixabay

U Singapuru je danas obešena žena osuđena za pokušaj trgovine heroinom, što je prvo pogubljenje zatvorenice u toj zemlji za skoro dve decenije.

Saridevi Djamani, 45-godišnja Singapurka, pogubljena je u petak u zatvoru Čangi, saopštio je Centralni biro za narkotike nekoliko sati nakon vešanja žene, prenosi CNN.

Ona je osuđena na smrtnu kaznu 2018. godine zbog posedovanja 31 grama heroina. Saridevi je prva žena koja je pogubljena u Singapuru nakon što je Jen Mej Voen (36) 2004. godine takođe osuđena na smrt zbog trgovine drogom.

Singapur ima jedne od najstrožih zakona o drogama na svetu, a vlada te zemlje ostaje na stanovištu da smrtna kazna odvraća od trgovine drogom.

Prema zakonu, svako ko je uhvaćen u trgovini, uvozu ili izvozu određenih količina ilegalnih droga poput metamfetamina, heroina, kokaina ili proizvoda od kanabisa dobija smrtnu kaznu.

Singapur je do sada pogubio 15 ljudi otkako je prošle godine nastavio pogubljenja osuđenih za trgovinu drogom, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije.

Pogubljenje Saridevi izazvalo je oštre reakcije grupa za ljudska prava, a Adilur Rahman Kan, generalni sekretar nevladine organizacije Međunarodne federacije za ljudska prava sa sedištem u Francuskoj, nazvao je njeno pogubljenje „tmurnom prekretnicom“ i ponovio pozive singapurskoj vladi da zaustavi pogubljenja.

Pogubljenje Saridevi je druga egzekucija izvršena u Singapuru ove nedelje, nakon što je u sredu pogubljen muškarac osuđen na smrt zbog trgovine oko 50 grama heroina.

Pogubljenje još jednog Singapurca zakazano je za sledeću sredu, izjavila je aktivistkinja Kirsten Han iz lokalne grupe za borbu protiv smrtne kazne Transformative Justice Collective (TJC).

Aktivisti smatraju da je smrtna kazna malo doprinela suzbijanju ilegalne trgovine drogom širom regiona. Ilegalna trgovina drogom u Aziji porasla je na „ ekstremne nivoe“, pokazuje izveštaj Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) objavljen u junu. U izveštaju se navodi da su kriminalne grupe uspostavljale nove rute za krijumčarenje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike