Smrtna kazna za homoseksualce: Predsednik Ugande potpisao jedan od najrigoroznijih zakona na svetu

29.05.2023

11:48

0

Istopolne zajednice već su ilegalne u Ugandi

Smrtna kazna za homoseksualce: Predsednik Ugande potpisao jedan od najrigoroznijih zakona na svetu
Copyright AP Photo

Predsednik Ugande Joveri Museveni potpisao je jedan od najrigoroznijih anti-LGBT zakona, izazvavši osude zapadnih vlada, kompanija i boraca za ljudska prava. 

Istopolne zajednice već su ilegalne u Ugandi, kao i u više od 30 afričkih zemalja, međutim, novi zakon ide dalje u targetiranju homoseksualaca, biseksualaca i trans osoba.

Ovim zakonom predviđena je smrtna kazna za takozvanu tešku homoseksualnost, koja uključuje homoseksualne odnose osobe pozitivne na HIV, i 20 godina zatvora za "promovisanje" homoseksualnosti. 

Prve naznake da će predsednik Museveni potpisati zakon objavila je portparolka parlamenta Anita Among na Tviteru.

Predsednik Ugande Joveri Museveni, koji je veliki protivnik LGBTQ prava, zatražio je da se izmene određene odredbe iz prvobitnog predloga tog zakona koji je parlament usvojio u martu. 

AP Photo/John Muchucha, File
Joveri Museveni

Parlament je 2. maja usvojio manje izmene zakona, ostavljajući originalni pravni akt netaknutim. Uprkos pojedinim izmenama, novi zakon zadržava većinu najoštrijih mera iz zakona usvojenog u martu.

Zakon predviđa smrtnu kaznu za homoseksualizam, a 20 godina zatvora za "promovisanje" homoseksualizma.

Ublažena verzija zakona određuje da sama pripadnost LGBTQ populaciji nije zločin, a mera, koja je ranije zahtevala prijavljivanje svake homoseksualne aktivnosti, izmenjena je tako da se zahteva prijavljivanje samo ukoliko je u te aktivnosti uključeno dete. 

Vlada SAD je osudila ovaj zakon i istakla prošlog meseca da u okviru svog HIV/AIDS programa u Ugandi razmatra moguće posledice ovog zakona.

Koalicija međunarodnih kompanija, uključujući i Google, takođe je kritikovala ovaj zakon, upozoravajući da će se operacije u okviru ovog programa naći u nemogućoj poziciji, što će se odraziti i na ekonomiju zemlje. 
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike