Eksplozije u Kijevu; Kirbi najavljuje obuku ukrajinskih pilota za F-16

26.07.2023

20:29

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Eksplozije u Kijevu; Kirbi najavljuje obuku ukrajinskih pilota za F-16
Rat u Ukrajini - Copyright Profimedia

Rat u Ukrajini ušao je u 518. dan.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je od početka kontraofanzive Ukrajina izgubila više od 26.000 vojnika.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da će parlament razmotriti zahtev Švedske za pridruživanje NATO-u u oktobru. 

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Kuleba kazao je da će Kijev moći da pokrene zaštićeni koridor za izvoz žitarica kada dobije F-16. 

Najvažnije činjenice

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

20.58 - Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Ruske rakete gađale tri ukrajinska regiona

Rusija je gađala regione Kijev, Hmeljnicki i Kirovograd u drugom današnjem raketnom udaru na Ukrajinu, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Sirene za vazdušne napade čule su se širom zemlje.

20.30 - Kirbi: Uskoro obuka ukrajinskih pilota na F-16

Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje američkim borbenim avionima F-16 počeće uskoro, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

- Razgovarali smo o obuci na lovcima F-16. Ona će početi uskoro i nadamo se da će uskoro posle toga uslediti isporuke lovaca. Oni imaju tenkove, artiljeriju, sisteme HIMARS, a mi ćemo nastaviti da radimo sa njima na dnevnoj bazi - rekao je Kirbi na konferenciji za medije.

AP Photo/Evan Vucci
Džon Kirbi

19.51 - Ukrajinski mediji javljaju o jakim eksplozijama u Kijevu.

18.52 - NATO jača nadzor nad Crnim morem i osuđuje izlazak Rusije iz sporazuma o žitu

NATO je danas saopštio da osuđuje izlazak Rusije iz sporazuma o bezbednom prolazu brodova sa ukrajinskim žitom crnomorskim rutama i najavio pojačan nadzor nad Crnim morem.

17.37 - Volodin: Rat protiv Rusije velika greška Vašingtona i Brisela

Predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je rat protiv Rusije ogromna greška Vašingtona i Brisela i da je zapadna tehnika u plamenu.

- Rat protiv Rusije postao je velika greška Vašingtona i Brisela. Oružje NATO nije se pokazalo kao efikasno, slavni 'leopardi' i 'bredliji' i druga zapadna tehnika gore, baš lepo gore - rekao je Volodin zaključujući prolećno zasedanje Dume.

15.50 - EU usvojila restriktivne mere protiv Belorusije 

Zemlje Evropske unije usvojile su danas restriktivne mere protiv Belorusije zbog, kako se navodi, umešanosti te zemlje u sukob Rusije sa Ukrajinom.

Napominje se da su na udaru restriktivnih mera pojedinci i entiteti.

Pixabay
 

15.47 - Šmihal: Kijev će ove godine potrošiti milijardu dolara na proizvodnju dronova

Ukrajinski premijer Denis Šmihal saopštio je danas da će Ukrajina ove godine potrošiti više od milijardu dolara na domaću proizvodnju dronova.

- Danas postoji više od 40 kompanija koje imaju ugovore sa državom, a proizvodnja bespilotnih letelica je udesetostručena - kazao je Šmihal.

12.26 - Pronađen eksploziv u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Eksperti Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdili su da na teritoriji Nuklearne elektrane Zaporožje postoje protivpešadijske mine, saopštio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi, navodi se na sajtu te organizacije.

U saopštenju se navodi da je tim IAEA tokom inspekcije 23. jula uočio nekoliko mina koje se nalaze u tampon zoni-između unutrašnje i spoljašnje perimetarske barijere lokacije, kao i da su eksperti izvestili da su se nalazili u zoni sa ograničenim pristupom, gde osoblje stanice ne može da pristupi.

12.17 - Eksplozije su odjeknule na Zmijskom ostrvu, u Crnom moru, javljaju mediji.

11.39 - Zaharova optužila Unesko da potpomaže terorističke aktivnosti kijevskog režima

Sekretarijat Uneska potpomaže i prikriva terorističke aktivnosti kijevskog režima, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Odluka da se centar Odese uvrsti na listu svetske baštine Uneska, doneta na brzinu i kršeći pravne procedure i sve propise imala je samo jedan cilj – da se mehanizmima Uneska prikrije vojna aktivnost kijevskog režima na teritoriji tog grada. To je tako i mi optužujemo sekretarijat Uneska da potpomaže terorističku aktivnost kijevskog režima - rekla je Zaharova.

Profimedia
Zaharova

11.20 - Moldavija smanjuje broj ruskih diplomata

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije smanjilo je broj ruskih diplomata koji rade u zemlji, izjavio je ministar spoljnih poslova i zamenik premijera Niku Popesku na sednici vlade.

- Došli smo do zajedničkog mišljenja sa institucijama i donosiocima političkih odluka o potrebi ograničavanja broja diplomata Ruske Federacije akreditovanih u Moldaviji - rekao je on, prenela je agencija RIA Novosti.

On je precizirao da je ruska ambasada već obaveštena o odluci.

9.45 - Balicki: Situacija u Zaporoškoj oblasti je napeta

Situacija na liniji razdvajanja u Zaporoškoj oblasti je napeta, Oružane snage Ukrajine bezuspešno pokušavaju da probiju odbranu, rekao je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki na svom Telegram kanalu.

- Situacija na području Rabotina, Novodanilovke i Novopokrovke je eskalirala, neprijatelj je od četiri ujutru pokušao da probije odbranu, ali je naišao na žestok otpor naših jedinica i pretrpeo značajne gubitke - napisao je on.

9.11 - Putin: Rusija će pomoći afričkim zemljama da ojačaju suverenitet

Rusija će pomoći afričkim zemljama da ojačaju svoj suverenitet, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin u pozdravu učesnicima i gostima Ekonomsko-humanitarnog foruma Rusija-Afrika.

- Nastavićemo da na svaki mogući način pomažemo našim afričkim partnerima u jačanju nacionalnog i kulturnog suvereniteta, u aktivnijem učešću u rešavanju regionalnih i globalnih pitanja - navodi se u telegramu objavljenom na sajtu Kremlja, prenela je agencija RIA Novosti.

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

9.05 - „Politiko“: Zapad još nije dogovorio plan obuke ukrajinskih pilota za F-16

Vašington i njegovi saveznici još nisu uspeli da se konačno dogovore oko pitanja u vezi sa obukom ukrajinskih pilota za upravljanje američkim lovcima-bombarderima F-16, zbog čega se kasni sa isporukom aviona Kijevu, piše američki list „Politiko“.

Iako Danska i Holandija predvode koaliciju od 11 država za podršku obuci ukrajinskih Oružanih snaga, do sada se nijedna zemlja nije javno obavezala da će obezbediti avione za program, navodi se u tekstu.

 

8.14 - Zibinski: Snažni udari ruskog Su-34 u pravcu Kupjanska

Lovac-bombarder Su-34 izveo je dva vazdušna udara na 14. posebnu mehanizovanu brigadu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanskog, saopštio šef pres-službe zapadne komande ruske vojske Sergej Zibinski. 

"U toku borbenih dejstava na pravcu Kupjanska, posada lovaca-bombardera Su-34 grupe snaga Zapad izvela je dva vazdušna udara na koncentraciju ljudstva i vatrene moći jedinica 14. odvojene mehanizovane brigade na tom području, naselja Kučerovka i Pavlovka", rekao je on.

Osim toga, Zibinski je dodao da su na Kupjanskom pravcu ruski tenkovi i haubice gađali položaje jedinica 32. posebne mehanizovane brigade u području Steljmahovke.

7.32 - Udari na industrijske objekte u Harkovu

U Harkovskoj oblasti zabeleženi su udari na industrijske objekte, javlja Unian, pozivajući se na gradonačelnika Pervomajskog Nikolaja Bakšejeva.

7.15 - Patrušev: Zapadne službe su stvorile skoro sve velike terorističke grupe

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Patrušev

Skoro sve aktuelne velike terorističke grupe su stvorene, snabdevane i finansirane od strane specijalnih službi koje sprovode odluke zapadnih zemalja, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike (BRIKS) u Johanesburgu, piše „Ruska gazeta“.

Petrušev je ocenio da je terorizam "kakav postoji danas, oruđe za direktno promovisanje uticaja SAD i njihovih satelita", prenosi TASS.

7.00 - Ukrajinska fabrika beba: Surogat materinstvo cveta i usred rata

Iako je rat uništio veliki deo ukrajinske ekonomije, biznis sa surogat materinstvom i dalje cveta – najpoznatija tamošnja fabrika beba "Biotekskom" (BioTexCom) nastavlja da se oglašava i opslužuje svoju međunarodnu klijentelu. Usred bombardovanja, nestanka vode i nestašica struje klinika se jednostavno prilagodila, prenosi portal "Politiko".

Prema objavama klinike na društvenim mrežama, bebe su zaštićene u bunkerima, a naoružani vojnici prate novorođenčad iz bolnice, dok stranci dolaze u Kijev po svoje bebe.

Ipak sumnju je pobudio obim poslovanja – više stotina beba godišnje se rodi u ovoj klinici u Kijevu, usred rata, ali i pritužbe pojedinih klijenata, kao i raniji problemi sa zakonom osnivača Alberta Točilovskog.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike