Više stotina demonstranata upalo u Ambasadu Švedske u Bagdadu: Zapalili deo zgrade zbog skrnavljenja Kurana! (FOTO)

20.07.2023

08:08

0

Autor: Lj. S.

Demonstracije su organizovane na poziv pristalica šiitskog sveštenika Muktade el Sadra

Više stotina demonstranata upalo u Ambasadu Švedske u Bagdadu: Zapalili deo zgrade zbog skrnavljenja Kurana! (FOTO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Ali Jabar

Više stotina demonstranata koji protestuju zbog paljenja Kurana upalo je noćas u Ambasadu Švedske u centru Bagdada, zapalivši deo zgrade.

Serija video-zapisa, objavljena u grupi na Telegramu One Baghdad, prikazuje ljude koji se okupljaju oko švedske ambasade oko jedan čas u četvrtak, uzvikujući slogane kojima podržavaju šiitskog sveštenika Muktada el Sadra.

Sat vremena kasnije usledio je juriš na ambasadu, a na snimcima se vidi dim koji se diže iz zgrade u kompleksu ambasade, kao i demonstranti koji stoje na njenom krovu.

Tanjug/AP Photo/Ali Jabar
 

Svi zaposleni u ambasadi su dobro, navodi se u saopštenju švedskog Ministarstva spoljnih poslova, u kojem se osuđuje taj napad i naglašava potreba iračkih vlasti da zaštite strane diplomatske misije.

Demonstracije su organizovane na poziv pristalica šiitskog sveštenika Muktade el Sadra.

Iračka vlada je snažno osudila paljenje švedske ambasade u Bagdadu, a bezbednosnim snagama je naređeno da sprovedu brzu istragu i kazne odgovorne.

Podsetimo, u Švedskoj je početkom jula održan protest tokom kojeg je jedan od dvojice organizatora pocepao i zapalio kopiju Kurana ispred centralne džamije u Stokholmu. 

Tanjug/AP Photo/Ali Jabar
 

Dok je oko 200 ljudi posmatralo njegov čin, demonstrant je prvo pocepao stranice i njima obrisao cipele, nakon čega je Kuran namazao slaninom i potom knjigu spalio, što su Turska i druge muslimanske zemlje oštro osudile.

Pakinstanski ministar spoljnih poslova Bilaval Buto Zardari izjavio je da skrnavljenje Kurana predstavlja podsticanje verske mržnje.

Takođe, visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk rekao je da su huškačke akcije protiv muslimana, kao i drugih religija i manjina, "uvredljive, neodgovorne i pogrešne".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike