Planeta koja ne bi trebalo da postoji: Kako je Hala preživela ono što ne bi nijedno telo u sistemu?

29.06.2023

17:39

0

Posmatranja Baekdua vršena su pomoću Nasinog satelita za istraživanje tranzitnih egzoplaneta

Planeta koja ne bi trebalo da postoji: Kako je Hala preživela ono što ne bi nijedno telo u sistemu?
Copyright Profimedia

Planeta slična Jupiteru koja se nalazi 520 svetlosnih godina od Zemlje samim čudom je preživela iznenadni „nalet besa" svoje zvezde.

Gasovita planeta je poznata kao 8 UMi b i nazvana je Hala kada su je južnokorejski astronomi otkrili 2015. Hala, koja se smatra svetim mestom, najviša je planina u Južnoj Koreji.

Egzoplaneta kruži oko džinovske zvezde veće od našeg Sunca po imenu Baekdu, koja se nalazi u sazvežđu Malog medveda.

Hala kruži oko Baekdua na udaljenosti koja je dvostruko manja od one između Zemlje i Sunca i smatra se „vrućim Jupiterom“, što je klasifikacija za egzoplanete slične veličine kao Jupiter koje imaju više temperature s obzirom na to koliko blizu kruže oko svojih zvezda.

Astronomi veruju da je Hala nekako preživela nakon što je njena zvezda doživela nasilnu tranziciju koja je trebalo da uništi obližnje planete. Studija sa detaljima objavljena je u sredu u časopisu „Nature".

Posmatranja Baekdua vršena su pomoću Nasinog satelita za istraživanje tranzitnih egzoplaneta, koji proučava obližnje zvezde. Zapažanja tima su otkrila da zvezda gori kroz zalihe helijuma u ​​svom jezgru, pošto se čini da je već iscrpila svoj vodonik. Otkriće sugeriše astronomima da se zvezda u jednom trenutku proširila i postala crveni džin.

Profimedia
 

- Širenje zvezde koja guta sved pred sobom obično ima katastrofalne posledice za planete u bliskoj orbiti. Kada smo shvatili da je Hala uspela da preživi u neposrednoj blizini svoje džinovske zvezde, bilo je to potpuno iznenađenje - rekao je koautor studije doktor Dan Haber, budući saradnik Australijskog istraživačkog saveta na Univerzitetu u Sidneju i vanredni profesor na Institutu za astronomiju Univerziteta Havaji u Manoi.

- Dok bi iscrpela svoje osnovno vodoničko gorivo, zvezda bi se naduvala do jedan i po put više od trenutne orbitalne udaljenosti planete i potpuno bi je zahvatila pre nego što bi se smanjila na svoju trenutnu veličinu - dodao je.

Mogući scenariji preživljavanja

Očekuje se da će naše Sunce doći do kraja svog životnog veka za 5 milijardi godina, kada će se proširiti na 100 puta veću veličinu i verovatno progutati i uništiti Zemlju i druge planete u Sunčevom sistemu.

Kada je istraživački tim shvatio da je zvezda verovatno nekada bila veća od trenutne orbite planete Hala, sproveli su naknadna posmatranja 2021. i 2022. koristeći VM Keck opservatoriju i kanadsko-francusko-havajski teleskop na vrhu vulkana Mauna Kea na Havajima.

Dodatna zapažanja su otkrila da je skoro kružna orbita planete, za koju su potrebna 93 zemaljska dana, ostala stabilna više od jedne decenije.

Profimedia
 

- Ova zapažanja su potvrdila postojanje Hale, ostavljajući nas pred ubedljivim pitanjem kako je planeta preživela“ -rekao je glavni autor studije doktor Mark Hon, astronom i postdoktorski istraživač na Univerzitetu Havaji.

Sada astronomi pokušavaju da utvrde da li je moguće da planeta izdrži tako kataklizmični zvezdani događaj.

Naučnici veruju da gasni giganti poput vrućih egzoplaneta sličnih Jupiteru počinju tako što kruže na većoj udaljenosti od svojih zvezda domaćina pre nego što na kraju migriraju bliže. Ali to možda nije slučaj sa Halom, koja kruži oko zvezde koja se brzo razvija.

- Jednostavno ne mislimo da je Hala mogla da preživi da je apsorbuje zvezda crvenog diva u ekspanziji - rekao je Haber.

Sasvim je moguće da se Hala nikada nije suočila sa opasnošću, navode istraživači.

- Sistem je verovatnije bio sličan čuvenoj izmišljenoj planeti Tatuin iz Ratova zvezda, koja kruži oko dva sunca. Ako se sistem Baekdua prvobitno sastojao od dve zvezde, njihovo spajanje je moglo sprečiti bilo koju od njih da se dovoljno prošire da proguta planetu - rekao je koautor studije Tim Beding, astronom i profesor na Univerzitetu u Sidneju.

U takvom scenariju zvezde bi se hranile jedna drugom, tvrde istraživači.

Druga mogućnost je da je Hala prilično mlada planeta rođena iz oblaka gasa koji je nastao sudarom dve zvezde, što je čini planetom druge generacije stvorenom u sistemu.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike