Očajnički potez: Predsednik Bugarske pozvao socijaliste da formiraju vladu

27.08.2021

13:15

0

Treća po veličini politička partija u rascepkanom bugarskom parlamentu nakon izbora od 11. jula, pokušaće da obezbede većinu i predvode vladu nakon neuspe

Očajnički potez: Predsednik Bugarske pozvao socijaliste da formiraju vladu
Copyright Rumen Radev; Johanna Geron, Pool via AP

Predsednik Bugarske Rumen Radev tražio je danas od bugarskih socijalista da pokušaju da formiraju vladu uprkos malim šansama za uspeh.

Radev, predsednik najsiromašnije članice EU, pokušava da izbegne održavanje trećih opštih izbora u ovoj godini.

Pročitajte još

Socijalisti, treća po veličini politička partija u rascepkanom bugarskom parlamentu nakon izbora od 11. jula, pokušaće da obezbede većinu i predvode vladu nakon neuspešnih pokušaja pobednika na poslednjim izborima, antielitne stranke ITN i stranke desnog centra GERB, da formiraju vladu, prenosi Rojters.

Predsednica Socijalističke partije Bugarske Kornelija Ninova izjavila je da će zatražiti pregovore sa ITN i još dve manje stranke protiv korupcije koje ne žele da GERB, stranka koja je dominirala u bugarskoj politici u poslednjoj deceniji, bude i dalje u vlasti.

Kornelija Ninova; AP Photo/Valentina Petrova

– Pred nama su dva izbora: ili formirati vladu koja će voditi narod kroz krizu ili ponovo sazvati izbore i izaći na birališta – rekla je Ninova nakon preuzimanja mandata za formiranje vlade.

Analitičari su skeptični da će socijalisti uspeti jer je prethodni pobednik ITN najavio da neće podržavati vladu u ovom sazivu parlamenta.

Pročitajte još

Snažno nezadovoljstvo javnosti zbog široko rasprostranjene korupcije osnažilo je podršku ITN, kao i dvema manjim antikorupcionim strankama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike