Putin naložio: Pojačati efikasnost sprečavanja sukoba na tlu Rusije; Delimično obnovljeno kretanje vozila na Krimskom mostu

18.07.2023

07:15 >> 00:55

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Putin naložio: Pojačati efikasnost sprečavanja sukoba na tlu Rusije; Delimično obnovljeno kretanje vozila na Krimskom mostu
Ukrajinska vojska - Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

Rat u Ukrajini ušao je u 509. dan.

Novi napad na Krimski most.

Eksplozije u predgrađu Odese.

Ruski zvaničnik: Uništena stanica “Starlinka“ na Dnjepru

Južna Koreja povećava pomoć Ukrajini na 150 miliona evra

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

00.15 - Putin naložio: Pojačati efikasnost sprečavanja sukoba na tlu Rusije


Vlada Ruske Federacije treba da proveri i po potrebi unapredi sistem za blagovremeno otkrivanje konfliktnih situacija u sferi međunacionalnih odnosa u zemlji, naložio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Nalaže se Vladi Ruske Federacije da proveri efikasnost rada državnog informacionog sistema za monitoring u oblasti međunacionalnih i međuverskih odnosa u cilju ranog sprečavanja konfliktnih situacija. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na pravovremeno otkrivanje konfliktnih situacija u navedenoj oblasti i operativni odgovor na njihovo pojavljivanje. U slučaju da je potrebno, preduzeti mere za poboljšanje efikasnosti ovog sistema“, navodi se u jednoj od tačaka objavljenoj na sajtu Kremlja.

00.03 - Poljanski: Istražujemo umešanost Londona u teroristički napad na Krimski most

Prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN da je potrebno razjasniti kako su zapadne, a posebno britanske obaveštajne službe bile uključene u pripremu udara na Krimski most.

„Još treba da utvrdimo u kojoj meri su zapadne, a posebno britanske obaveštajne službe bile angažovane u pripremi i sprovođenju ovog terorističkog napada. Previše toga ukazuje na to“, rekao je Poljanski, prenosi Ria novosti.

23.55 - Delimično obnovljeno kretanje vozila na Krimskom mostu

Kretanje vozila na Krimskom mostu u pravcu Taman-Kerč je ponovo uspostavljeno, saopštio je potpredsednik ruske Vlade Marat Husnulin.

"Motorni saobraćaj na Krimskom mostu je obnovljen u krajnjoj desnoj traci u pravcu Taman-Kerč", naveo je Husnulin na Telegramu, prenosi RIA.

On je dodao da je bilo moguće da most u "najkraćem mogućem roku" ponovo profunkcioniše za vozila jer je analaiza konstrukcije potvrdila da je ponovno kretanje vozila moguće.

23.25 - Zelenski: Sa Guterešom razgovarano o obnovi isporuka Crnim morem

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio da je razgovarao sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom i da su se dogovorili da će raditi na obnovi isporuka namirnica Crnim morem.

„Razgovarao sam sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom i rekao da je neophodno da se Crnomorska inicijativa sačuva. Dogovorili smo se da zajedno radimo sa odgovornim državama kako bismo obnovili proizvodnu bezbednost i snabdevanje namirnicama Crnim morem“, napisao je Zelenski na Telegramu.

22.50 - Rusija je zatražila sednicu SB UN o progonu Ukrajinske pravoslavne crkve, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. Sednica je zakazana za 26. jul.

22.30 - SAD ne produžavaju sukob u Ukrajini

Sjedinjene Države ne veruju da njihove isporuke oružja kijevskim vlastima produžavaju sukob u Ukrajini, saopštila je stalna predstavnica SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild.

"Pružamo i nastavićemo da pružamo humanitarnu pomoć i podršku u sferibezbednosti. Naše ruske kolege kažu da je ta podrška na neki način razlog zašto se ovaj rat nastavlja. Podrška u sferi bezbednosti, uključujući i isporuke oružja koje obezbeđuju SAD i više od 50 drugih zemalja namenjeno je samoodbrani Ukrajine", rekla je ona na sednici Saveta bezbednosti UN.

22.25 - Eksplozije odjekuju u Odesi, javljaju ukrajinski mediji.

21.21 - Kirbi: SAD neće blokirati Crno more

SAD ne razmatraju mogućnost vojne blokade Crnog mora zbog suspenzije sporazuma o žitu, saopštio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.

AP Photo/Evan Vucci
 

Oni ne razmatraju ni mogućnost ublažavanja sankcija Rusiji zarad njenog povratka sporazumu.

On je istakao da Vašington ne vidi da je teroristički napad na Krimski most uticao na vojne mogućnosti Rusije.

Istovremeno, SAD nisu spremne da pripišu odgovornost za napad na Krimski most bilo kojoj strani u konfliktu u Ukrajini.

21.10 - Zaharova: Zapad bi mogao da da novac za obnovu cevovoda za amonijak Toljati-Odesa

Ako zapadne zemlje toliko žele da sporazum o žitu ostane na snazi, mogle bi da daju novac za obnovu cevovoda za amonijak Toljati-Odesa na teritoriji Ukrajine kako bi se ispunili ruski uslovi, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Ako Zapad kaže da je za njih ovo (očuvanje crnomorske inicijative) od suštinskog značaja, oni mogu da daju novac i obnove cevovod za amonijak“, rekla je Zaharova jutjub-kanalu "Solovjov lajv".

20.33 - Ruske trupe osujetile su pokušaj Oružanih snaga Ukrajine

Ruske trupe osujetile su pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da se probiju u oblast Vremevskog vistupa, napisao je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki na svom Telegram kanalu.

„Što se tiče situacije na zaporoškom pravcu: situacija ostaje stabilno napeta, neprijatelj je koncentrisao snage na obnavljanju borbene sposobnosti. Na pravcu Vremevskog, neprijatelj je pokušao da probije našu odbranu, ali nije postigao uspeh“, napisao je on.

19.23 - Putin na sednici Saveta bezbednosti Rusije: "Na Krimski most izvršen teroristički napad, dato je uputstvo FSB-u da istraži sve"

19.05 - Saopštenje UN nakon terorističkog napada na Krimski most

„Što se tiče napada na most, videli smo izveštaje o incidentima. Samo bismo podsetili sve strane da civili i civilna infrastruktura moraju biti zaštićeni.

18.55 - Borelj: Odluka Rusije da suspenduje žitni sporazum izazvaće probleme širom sveta

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izrazio je danas žaljenje zbog odbijanja Rusije da produži sporazum o slobodnom transportu žitarica kroz Crno more.

On je upozorio da je situacija ozbiljna i da će ta odluka izazvati probleme mnogim ljudima širom sveta.

"Blokirajući crnomorsku žitnu inicijativu, jednu od najvažnijih ruta za izvoz žitarica iz Ukrajine, Rusija ponovo izaziva glad ljudi. Ovo će pojačati ekonomske poteškoće i globalnu nesigurnost hrane", napisao je Borelj na Tviteru.

18.23 - Velika ruska ofanziva

„Ruska vojska je krenula u veliku ofanzivu u kupjanskom pravcu“, saopštio je komandant kopnenih snaga Ukrajine Aleksandar Siriski.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije
 


Prema njegovim rečima, ruska grupa je sebi postavila za cilj poraz Oružanih snaga Ukrajine u Kupjanskoj oblasti i nastavak ofanzive u dubinu ukrajinskih borbenih redova.

Da bi zaustavile ofanzivna dejstva ukrajinskih snaga u oblasti Artjomovska, Oružanih snaga Rusije aktivno upućuju dodatne snage i sredstva na ovaj pravac, čiju osnovu čine jedinice Vazdušno-desantnih snaga.

17.45 - Zaharova: Ukrajinske ambasade krše međunarodno pravo, regrutuju strance za zločine protiv Rusije

Ukrajinske ambasade u pojedinim stranim državama regrutuju državljane tih zemalja za učešće u borbenim aktivnostima protiv Rusije, čime grubo krše odredbe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

"Ambasada bi trebalo da predstavlja svoju državu na adekvatan način, da promoviše uspostavljanje i održavanje prijateljskih odnosa, pruža pokroviteljstvo i zaštitu svojim građanima. Agitacija i vrbovanje ne spadaju u legalne funkcije diplomatskih misija", naglasila je.

15.56 - Oboren dron iznad Belorusije

U Braginskom okrugu Gomeljske oblasti presretnut je dron, koji je prešao granicu sa teritorije Ukrajine, saopštio je Državni granični komitet Belorusije.

- Uz pomoć dronova sprovedeno je izviđanje pogranične teritorije Republike Belorusije - navodi se u tekstu.

Graničari, koji su se nalazili na graničnom delu kod reke Dnjepar, sistemom za radioelektronsku borbu su spustili dron na vodu.

15.53 - Kijev: Sve se mora učiniti za opstanak sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je danas da se sve mora učiniti kako bi opstao sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka.

- I bez Ruske Federacije sve mora da bude učinjeno kako bismo mogli da koristimo ovaj crnomorski koridor. Nismo uplašeni - rekao portparol Sergej Nikiforov citirajući ukrajinskog predsednika.

Prema njegovim rečima, ukrajinskim vlastima su se obratile kompanije i brodovlasnici da potvrde da su spremni da nastave sa isporukama žitarica, ako to dopuste Ukrajina i Turska.

15.32  Putin izdao naređenja nakon što je dobio izveštaje o napadu dronom na Krim

Ruskog predsednika Vladimira Putina obavestile su relevantne agencije o napadu dronom na Krimski most i on je izdao nekoliko naređenja, kao što je pomoć ljudima na putu u toj oblasti, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nakon toga, Putin je izdao uputstva da se učine napori da se saobraćaj nastavi prema Krimu, kao i da se pruži pomoć ljudima koji su na putu.

Prema njegovim rečima, Putin je naložio zameniku premijera da nadgleda radove na popravci Krimskog mosta.

Ostorozhno Novosti via AP
 

15.19 - Rusija: Raskid sporazuma znači povlačenje garancija za bezbednost plovidbe

Raskid sporazuma o izvozu žita Crnim morem znači povlačenje garancija za bezbednost plovidbe, kao i sužavanje pomorskog humanitarnog koridora i zatvaranje zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Naglašeno je da će bez učešća Rusije, Crnomorska inicijativa prestati da funkcioniše od sutra, 18. jula, i da je "došlo vreme da se pokaže deklarisana solidarnost sa evropskim saveznicima Kijeva, koji mogu da izvoze ukrajinsku hranu preko kopnenih koridora".

15.04 - Od danas zabranjeno koristiti Eplove uređaje u dva ruska ministarstva

U Rusiji je danas stupila na snagu mera kojom se zaposlenima u Ministarstvu industrije i trgovine i u Ministarstvu digitalnog razvoja, zabranjuje da koriste Ajfon, tablet ili bilo koji drugi proizvod kompanije Epl za poslovnu komunikaciju.

Sličnu meru uskoro će usvojiti i ministarstva finansija i energetike.

14.01 - Papin mirovni izaslanik za Ukrajinu otputovao u SAD

Mirovni izaslanik pape Franje kardinal Mateo Zupi otputovao je danas u Vašington u okviru mirovne inicijative za Ukrajinu, u nadi da će dobiti podršku za humanitarne operacije, posebno u vezi sa decom, saopštio je Vatikan.

U saopštenju se kaže da Zupi putuje u Vašington sa zvaničnikom državnog sekretarijata Vatikana, ali se ne navodi s kim će se sresti tokom posete.

- Poseta se odvija u kontekstu misije koja ima za cilj da promoviše mir u Ukrajini i da omogući razmenu ideje i mišljenja o  trenutnoj tragičnoj situaciji, kao i da podrži inicijative u humanitarnoj sferi za ublažavanje patnje najugroženijih i najosetljivijih kategorija, posebno dece - stoji u saopštenju.

AP Photo/Andrew Medichini
papa Franja

14.00 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije oštro osudilo napad na Krimski most

Rusija oštro osuđuje teroristički napad na Krimski most i nada se da će međunarodna zajednica dati odgovarajuću ocenu ovog zločina koji je organizovan iz Kijeva, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP).

- Očekujemo da će međunarodna zajednica i relevantne multilateralne strukture pokazati integritet i dati odgovarajuću ocenu ovog zločina ukrajinskih vlasti - navodi se u saopštenju ruskog MSP.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je poručilo da će se tokom istrage ustanoviti da li su dronovi kojima je izvršen napad proizvedeni u zapadnim zemljama, kao i da li su zapadne zemlje imale ulogu u planiranju, sponzorisanju i izvođenju ove operacije.

13.56 - Erdogan: Turski i ruski ministri spoljnih poslova razgovaraće danas o sporazumu

Turski i ruski ministri spoljnih poslova razgovaraće danas o sporazumu o izvozu žitarica Crnim morem, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, i dodao da se nada napretku.

- Nadam se da ćemo tim razgovorom napraviti neki napredak, i da nastavimo svojim putem bez pauze - rekao je Erdogan i dodao da će možda razgovarati i sa svojim ruskim kolegom Valdimirom Putinom pre nego što se budu sastali u avgustu.

AP Photo/Pavel Golovkin
Redžep Tajip Erdogan

13.12 - Britanija uvela sankcije prema još 14 pojedinaca u Rusiji

Britanska vlada saopštila je danas da je uvela sankcije prema još 14 pojedinaca u Rusiji, uključujući i prema ruskom ministru obrazovanja Sergeju Kravcovu, u vezi sa navodnom prisilnom deportacijom ukrajinske dece u Rusiju. 

13.09 - Nemačka nastavlja da apeluje na Rusiju da produži sporazum o izvozu žita

Nemačka nastavlja da apeluje na Rusiju da omogući produženje sporazuma o izvozu žita Crnim morem, izjavio je danas portparol vlade u Berlinu.

12.44 - Ambasada Rusije u Belorusiji uputila zvaničnu notu Kijevu o prekidu sporazuma 

Ambasador Rusije u Belorusiji Boris Grizlov izjavio je danas da je to diplomatsko predstavništvo Kijevu uputilo notu kojom obaveštava o stavu Rusije o prekidu sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem, navodeći da od 18. jula treba potpuno prekinuti sprovođenje te inicijative.
U dokumentu se navodi da se "Ruska Fedracija zvanično protivi daljem produženju inicijative za bezbedan transport žita i hrane iz ukrajinskih luka nakon isteka njenog roka važenja".

Pixabay
 

12.29 - Kijev: Ukrajina oslobodila 210 kvadratnih kilometara u kontraofanzivi

Ukrajina je dosad oslobodila ukupno 210 kvadratnih kilometara u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, izjavila je danas zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar.

Maljar je napisala na Telegramu da ukrajinska kontraofanziva napreduje i da je Kijev povratio 18 kvadratnih kilometara na istoku i jugu zemlje tokom prošle sedmice.

Maljar je istakla da su ukrajinske trupe prošle sedmice ponovo zauzele sedam kvadratnih kilometara u pravcu Bahmuta na istoku zemlje, čime se ponovo osvojena teritorija u toj oblasti povećala na 31 kvadratni kilometar.

11.48 - Peskov: Večeras sastanak Putina povodom napada na Krimski most

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da će predsednik Vladimir Putin večeras održati sastanak povodom napada na Krimski most i poručio da će odgovor Ukrajini biti nastavljanje "specijalne vojne operacije" do ispunjenja ciljeva.

Peskov je dodao da je predsednik Rusije Vladimir Putin saslušao izveštaje zamenika premijera Marata Husnulina, šefa Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandra Bortnjikova, ministra saobraćaja Vitalija Saveljeva i šefa Krima Sergeja Aksjonova o, kako je naveo, "posledicama terorističkog napada na Krimski most".

Aleksey Babushkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

11.37 - Kremlj: Znamo da je Kijev odgovoran za napad na Krimski most

Moskva zna da je kijevski režim odgovoran za teroristički napad na Krimski most i pogibiju mladih supružnika, to govori o podmuklosti ukrajinskih vlasti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Podrazumeva se da sve nadležne službe, svi resori rade. Uverili smo se u podmuklost ukrajinskih vlasti. Danas je kijevski režim ubio mlade supružnike, roditelje devojčice, a ona je ranjena. O tome treba govoriti da bi svi čuli. Sve je to delo kijevskog režima. Svi ćemo raditi i zadržati fokus i sabranost kako bismo sprečili da se ovakve tragedije ponove - istakao je Peskov.

Portparol je istakao da će konačni odgovor na ukrajinski napad na Krimski most biti ostvarivanje svih ciljeva specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

11.07 - Kremlj: Prehrambeni sporazum faktički prestao da važi

Crnomorski sporazumi faktički su prestali da važe, deo sporazuma koji se tiče Rusije o prehrambenom sporazumu nije ispunjen, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-Danas su faktički prestali da važe crnomorski sporazumi. Kao što je predsednik Rusije ranije već rekao, rok ističe 17. jula. Nažalost, deo koji se odnosi na Rusiju u ovom crnomorskom sporazumu do sada nije ispunjen. Stoga se njegovo važenje prekida - rekao je Peskov.

10.57 - SBU će "posle pobede" otkriti sve detalje o Krimskom mostu, oglasio se Podoljak

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) obećala je danas da će "nakon pobede" otkriti sve detalje organizacije "bavovne" na Krimskom mostu.

Bavovna je ukrajinski izraz za eksploziju vojne strukture na ruskoj teritoriji.

- U međuvremenu, sa interesovanjem gledamo kako jedan od simbola Putinovog režima ponovo nije izdržao vojno opterećenje - rekao je predsednik SBU Artem Degtjarenko agenciji Interfaks-Ukrajina.

Savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak kratko je prokomentarisao na Tviteru da je "svaka nelegalna struktura pomoću koje se prevoze ruski instrumenti za masovna ubistva obavezno kratkog životnog veka".

- Bez obzira na to koji su razlozi za uništenje - dodao je on.

Profimedia
 

9.39 - Zaharova: Odluku o napadu na Krimski most doneli zvaničnici Kijeva uz učešće obaveštajnih službi SAD

Napad na Krimski most izveo je kijevski režim, odluku o napadu doneli su ukrajinski zvaničnici i vojska uz učešće američkih i britanskih obaveštajnih službi, poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Današnji napad na Krimski most izveo je kijevski režim. Ovaj režim je teroristički i ima sva obeležja međunarodne organizovane kriminalne grupe - istakla je Zaharova.

Ona je navela da odluke donose ukrajinski zvaničnici i vojska uz direktno učešće američkih i britanskih obaveštajnih službi i političara.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Marija Zaharova

9.35 - Ruski komitet: Krimski most oštećen u napadu ukrajinskih dronova

Ruski Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da su Krimski most noćas u 3.05 sati napala dva ukrajinska bespilotna plovila.

8.38 -  Krimski most je napao teroristički režim Kijeva, izjavio je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

„Noćas je kijevski teroristički režim počinio novi zločin – napao je Krimski most“, napisao je Konstantinov na svom Telegramu.

Prema njegovim rečima, u Kijevu su morali da znaju da je automobilski deo prelaza isključivo civilni objekat.

- Ali to nikada nije zaustavljalo teroriste. Neće ih zaustaviti ni u budućnosti - naglasio je Konstantinov.

On je dodao da železnički deo Krimskog mosta nije oštećen i poluostrvo nije izolovano.

7.41 - Povodom incidenta oglasila i portparolka ukrajinskih oružanih snaga Jug Natalija Humeniuk koja je rekla da bi ovaj napad mogao da bude provokacija Moskve.

- Kreiranje takvih provokacija, o kojima okupatorske vlasti Krima izveštavaju odmah i vrlo glasno, je tipičan način na koji vlasti na Krimu i agresorska država rešavaju probleme - dodala je Humeniuk.

7.40 - U incidentu koji se rano jutros dogodio na Krimskom mostu, poginuo je bračni par, dok je njihova ćerka teže povređena, saopštio je guverner Belgorodske oblasti.

7.15 - Saobraćaj na Krimskom mostu je zaustavljen rano jutros, a u prvim izveštajima se navodi da su se čule eksplozije i da u incidentu ima i poginulih, prenose mediji.

Sergej Aksjonov, guverner Krima, nije odredio o kakvom incidentu je reč, ali ga je potvrdi

7.10 - Aktiviran Sistem PVO iznad Belgorodske oblasti

Sistem PVO aktiviran iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti. Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava i niti materijalne štete, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

07.06 - Ruski zvaničnik tvrdi: Uništena stanica “Starlinka“ na Dnjepru

U ruskom vazdušnom napadu uništen je kontrolni centar bespilotnih letelica i komunikaciona stanica "Starlinka" na desnoj obali reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, rekao je portparol ruskih regionalnih službi za vanredne situacije, prenosi Tas.

Portparol je naveo da su u blizini Nikoljskog uništeni kontrolni centar dronova, stanica "Starlink", kao i da je 25 ukrajinskih vojnika eliminisano u vazdušnom napadu Su-34 na komandno mesto 222. bataljona ukrajinskih oružanih snaga.

Portparol je rekao da je borbena grupa "Dnjepar" uništila tri haubice M777 kalibra 155 milimetara tokom proteklog dana.

7.01 - Kasno sinoć odjeknule su eksplozije, projektili pogodili školu u Zaporožju

Tri projektila pogodila su školu u selu Stulnjevo u Zaporoškoj oblasti, saopštili su istražitelji Istražnog komiteta Rusije.

Na licu mesta su pronađeni fragmenti, kako se pretpostavlja, raketa "hajmers".

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike