Čudo od deteta: Dečak sa 13 godina počinje doktorske studije, roditelji Lidija i Aleksandar nisu verovali da je toliko nadaren

12.07.2023

14:08

0

Loren želi da istražuje veštačke organe i da na kraju razvije celo veštačko telo u sopstvenoj laboratoriji

Čudo od deteta: Dečak sa 13 godina počinje doktorske studije, roditelji Lidija i Aleksandar nisu verovali da je toliko nadaren
Copyright Profimedia

Dečak po imenu Loren Simons, koji je sada star 13 godina, zadivio je svet svojom izuzetnom inteligencijom i akademskim dostignućima. Osnovnu školu završio je sa samo šest godina, krenuo na fakultet u Belgiji sa devet godina, diplomirao sa 11, a prošle godine je završio master studije iz kvantne fizike na Univerzitetu u Antverpenu.

Njegov otac Aleksandar Simons izjavio je da će Loren uskoro upisati doktorske studije iz prirodnih nauka na nemačkom Institutu "Maks Plank". Dečak je već sarađivao sa grupom naučnika sa tog instituta na istraživanjima o korišćenju lasera za otkrivanje karcinoma u uzorcima krvi.

Iako nisu precizirani detalji studija, Aleksandar Simons je napomenuo da će program obuhvatati hemiju, medicinu i fiziku, te da će Loren provoditi dosta vremena u laboratoriji. Trenutno je dečak u poseti Hrvatskoj u organizaciji Udruženja Nikola Tesla Network.

Profimedia
Loren Simons

Loren Simons je bio na putu da postane najmlađi univerzitetski diplomac na svetu, ali je 2020. godine prekinuo studije na holandskom Univerzitetu u Ajndhovenu zbog neslaganja oko mogućeg datuma diplomiranja.

Iako je postao poznat širom sveta kao čudo od deteta koje je trebalo da završi elektrotehniku na univerzitetu u Ajndhovenu pre svog 10. rođendana, univerzitet je saopštio Lorenu i njegovim roditeljima da taj plan više nije izvodljiv zbog broja ispita koje je trebalo položiti pre 26. decembra, datuma njegovog rođendana.

Inspirisani Nikolom Teslom, Loren i njegovi roditelji imaju ambiciozne planove za budućnost. Dečak želi da istražuje veštačke organe i da na kraju razvije celo veštačko telo u sopstvenoj laboratoriji. Roditelji su prvobitno sumnjali u njegovu nadarenost, ali su se kasnije uverili u nju, posebno nakon povratnih informacija od njegovih učitelja.

Profimedia
Loren sa roditeljima

- Primetili su nešto veoma posebno u vezi sa Lorenom - rekla je njegova mama Lidija, dok je otac dodao:

- Rekli su nam da je on kao sunđer. Upijanje informacija nije problem za Lorena. Mislim da će fokus biti na istraživanju i primeni znanja u otkrivanju novih stvari. Ne želimo da postane previše ozbiljan. On radi šta god poželi. Moramo pronaći ravnotežu između njegovih talenata i njegovog detinjstva.

Prema Ginisovoj knjizi svetskih rekorda, najmlađa osoba koja je stekla fakultetsku diplomu jeste Amerikanac Majkl Karnej, koji je diplomirao kad je imao 10 godina i četiri meseca, u junu 1994.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike