Počinje samit NATO u Litvaniji: Vilnjus pod opsadom, stiže 50 delegacija, Bajden se sastaje sa Zelenskim

11.07.2023

09:27

0

Stoltenberg takođe očekuje da će zemlje članice na dvodnevnom samitu izraziti podršku i Gruziji

Počinje samit NATO u Litvaniji: Vilnjus pod opsadom, stiže 50 delegacija, Bajden se sastaje sa Zelenskim
Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis, File

U prestonici Litvanije, Vilnjusu, danas počinje dvodnevni 74. samit NATO-a na kojem će učestvovati oko 50 delegacija iz zemalja članica i partnerskih država Alijanse. 

Kako je najavljeno, glavna tema događaja biće podrška Ukrajini.

- Na samitu ćemo još više ojačati Ukrajinu i definisaćemo viđenje njene budućnosti - rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uoči skupa.

AP Photo/Susan Walsh
Priprema pred dolazak Džoa Bajdena

On je najavio paket od tri mere koji bi trebalo da bude razmotren na sastanku u Vilnjusu u cilju „približavanja Ukrajine NATO-u“.

Takođe je istakao da će na prvom sastanku novog Saveta Ukrajina-NATO učestvovati i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. 

Generalni sekretar je takođe obećao da će NATO pomoći u izgradnji „ukrajinskog sektora bezbednosti i odbrane, uključujući vojne bolnice“.

Podrška Gruziji

Stoltenberg takođe očekuje da će zemlje članice na dvodnevnom samitu izraziti podršku i Gruziji.

- Na samitu će saveznici potvrditi našu podršku principima teritorijalnog integriteta i suvereniteta Gruzije unutar međunarodno priznatih granica. Saveznici će takođe potvrditi pravo Gruzije da donosi odluke o svojoj budućnosti bez spoljnog mešanja - rekao je on.

Jačanje Alijanse

Lideri država i vlade zemalja NATO-a preduzeće dalje korake ka jačanju obuzdavanja i odbrane Alijanse. Biće predložena tri nova plana regionalne odbrane: za sever – Atlantik i evropski Arktik, za centar, uključujući baltički region i centralnu Evropu i za jug, odnosno Sredozemno i Crno more.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
Jens Stoltenberg

Očekuje se da će na sastanku u Vilnjusu biti odobren plan proizvodnje u sferi odbrane koji će zahtevati povećana ulaganja u odbrambenu industriju zemalja članica NATO-a.

- Na samitu će saveznici preuzeti ambicioznije obaveze: da godišnje ulažu u odbranu najmanje 2 odsto BDP-a - rekao je šef Alijanse, istakavši da će u 2023. godini realno povećanje ulaganja u odbranu evropskih saveznica i Kanade biti 8,3 odsto, što je najveći porast u poslednjih nekoliko decenija.

Globalna bezbednost

Na samit NATO-a pozvani su lideri Australije, Novog Zelanda, Južne Koreje i Japana.

Stoltenberg je dodao da će ovo biti „prvi samit Finske kao saveznice u NATO-u. 

Podsetimo, turski lider Redžep Tajip Erdogan je u ponedeljak Švedskoj dao zeleno svetlo da se pridruži Alijansi.

Predsednik SAD Džozef Bajden stigao je u litvansku prestonicu u ponedeljak. Očekuje se da će se u sredu na marginama samita sastati sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

AP Photo/Susan Walsh
Bajden će se sastati sa Zelenskim

Opsadno stanje u Vilnjusu

Vlasti Vilnjusa, podržavajući nameru Kijeva da pristupi Alijansi, ukrasile su grad plavo-žutim zastavama. Ukrajinske zastave se vijore na autobusima javnog prevoza, uličnim svetiljkama i stambenim zgradama.

Samit obezbeđuje više od 3.000 litvanskih i više od 1.000 savezničkih vojnika. Više od 12.000 vojnika je u „režimu pripravnosti“ i spremno je da odmah reaguje ako bude potrebno.

 

 

Na pripreme za samit glavni grad Litvanije potrošio je oko 10 miliona evra – popravljeni su putevi i trotoari, obnovljena je infrastruktura. Zbog samita je saobraćaj u prestonici ograničen, a kretanje automobila, bicikala i električnih skutera zabranjeno je gotovo na celoj teritoriji kompleksa Starog grada. Komercijalni letovi na aerodromu u Vilnjusu otkazani su od 12.00 časova danas do 16.00 časova u sredu.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike