Oko 200 NATO vojnika "vršljaju" po Sinjajevini! Političari prekršili obećanja i razbesneli Crnogorce: "U maju očekujemo haubice" (VIDEO)

03.02.2023

17:26

0

Autor: M.Vukićević

Međutim, NATO alijansa namerava da u maju na crnogorskom ekološkom biseru održi veliku vežbu kada bi se mogli očekivati drastičniji potezi

Oko 200 NATO vojnika "vršljaju" po Sinjajevini! Političari prekršili obećanja i razbesneli Crnogorce: "U maju očekujemo haubice" (VIDEO)
NATO vojnici "vršljaju" po Sinjajevini - Copyright Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Oko 200 NATO vojnika trenutno se penje na Sinjajevinu kako bi sutra izveli vežbu uprkos obećanju crnogorskog premijera Dritana Abazovića da na Sinjajevini neće biti nikakvih vojnih aktivnosti. Međutim, NATO alijansa namerava da u maju na crnogorskom ekološkom biseru održi veliku vežbu kada bi se mogli očekivati drastičniji potezi.

- Iako su nam obećali da na Sinjajevini neće biti nikakvih vojnih aktivnosti, to nije tačno - rekao je za 24sedam Milan Sekulović iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu. -  Na planini se danas nalazi oko 200 NATO vojnika koji navodno izvode vežbu spasavanja i skijanja. Vojnici, mahom nisu crnogorski državljani. Mi smo se danas sreli sa grupom slovenskih vojnika, dok se iza mene nalaze pripadnici ostatka čete. Dok su izvodili vežbu, posmatrali smo ih sa okolnih brda. Ne možemo više da se oslonimo na obećanja političara koji obećavaju dok im trebaju politički poeni. Oni nas pokušavaju da ubede da dva plus dva nije četiri. Danas nisu izvođena gađanja, ali su najavili da će naredna vežba biti održana u maju, kada strahujemo, može doći do iskrcavanja haubica i tenkova. 

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu poziva sve ljude koji imaju motorne sanke da sutra dođu na Sinjajevinu i da zajedno pošaljemo poruku da Sinjajevina neće i ne može biti vojni poligon. Lokacija okupljanja je Margita. Do Sinjajevine se može samo peške ili motornim sankama.

 

 

- Dok traje drama oko izbora DPS sudije Ustavnog suda i dok naivni veruju u lažna obećanja: “Neće biti vojne vežbe, neće biti vojnih aktivnosti na Sinjajevini.”, nama lete helikopteri iznad glave. Zlatno doba zaista, zlatno doba DPS .Pozdrav sa Sinjajevine za tople kabinete! - poručili su iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Zašto je Sinajevina važna?

Borba za Sinjajevinu započela od trenutka kada je vojska najavila održavanje vojnih vežbi od 19. do 23. oktobra 2020. godine. Mnogobrojna udruženja i ekološki aktivisti, stražareći na planini, su tada uspeli da odbrane ekološki biser Crne Gore.

Geografski položaj planine Sinjajevine je idealan. Više eksperata je ranije kazalo da Sinjajevina ima strateški položaj jer se sa nje može kontrolisati pola regiona. OD granice između Srbije i Crne Gore do Sinjajevine ima nešto više od 60 kilometara. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike