Ova zemlja je proglasila vanrednu situaciju zbog retke bolesti: Napada nerve i dovodi do privremene paralize

10.07.2023

14:49

1

Privremeno se gubi kontrola nad mišićima kao i sposobnost da se oseti bol

Ova zemlja je proglasila vanrednu situaciju zbog retke bolesti: Napada nerve i dovodi do privremene paralize
Ilustracija - Copyright Profimedia

Peru je proglasio vanrednu zdravstvenu situaciju od 90 dana zbog porasta slučajeva retke autoimune bolesti Gilen-Bareovog sindroma.

Do sada je registrovano skoro 200 slučajeva, a četiri osobe su preminule od januara. Vlada je izdvojila više od tri miliona dolara za nabavku lekova protiv ove bolesti.

Vanredna situacija će omogućiti nadležnim službama da nabave imunoglobulin kako bi se lečili pacijenti u naredne dve godine.

Među merama su i nabavka humanog albumina, kao i specijalizovana dijagnostika bioloških agenasa povezanih sa sindromom i potpomognut vazdušni transport pacijenata u hitnom ili kritičnom stanju.

Gilen-Bareov sindrom je redak poremećaj gde imuni sistem tela napada deo perifernog nervnog sistema. Privremeno se gubi kontrola nad mišićima kao i sposobnost da se oseti bol, temperatura ili dodir. Većina pacijenata se u potpunosti oporavi bez ikakvih komplikacija.

Ipak, bolest može biti smrtonosna ukoliko su pogođeni grudni mišići zbog čega je otežano disanje. Pacijent takođe može izgubiti sposobnost govora ili gutanja. U ekstremnim slučajevima, pacijenti se smeštaju na intenzivnu negu i moraju da budu pod konstantnim nadzorom. U proseku, od tri do pet odsto bolesnika Gilen-Bareovog sindroma premine od komplikacija.

Bolesti često prethodi bakterijska ili virusna infekcija, primena vakcine ili operacija. Prilično se često javlja kod obolelih od virusa zika.

Ne postoji lek protiv Gilen-Bareovog sindroma tako da doktori mogu trenutno samo da rade na ublažavanju simptoma i da se postaraju da oboljenje traje što kraće.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike