Kim Džong Un poručio Putinu: Naš zajednički cilj je izgradnja moćne države

12.06.2023

10:40

0

Kim Džon Un još jednom ponovio spremnost da podrži Rusija na bilo koji način.

Kim Džong Un poručio Putinu: Naš zajednički cilj je izgradnja moćne države
Copyright Tanjug/Korean Central News AgencyKorea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un obećao je da će "ruku pod ruku" sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ojačati stratešku saradnju po pitanju njihovog zajedničkog cilja izgradnje moćne države, prenela je danas severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Kim je ovo obećanje uputio u poruci Putinu povodom Dana državnosti Rusije, braneći odluku Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu uz izraze "pune podrške i solidarnosti", prenosi Rojters.

- Pravda će sigurno pobediti i ruski narod će nastaviti da slavi svoju pobedonosnu istoriju - naveo je Kim u poruci koju je prenela agencija KCNA.

Kim je pozvao zvaničnu Moskvu na bližu stratešku saradnju "ruku pod ruku" sa ruskim predsednikom, u skladu sa zajedničkom željom naroda obe zemalje da ostvare veliki cilj izgradnje moćne zemlje".

Severna Koreja je podržala Rusiju nakon prošlogodišnjeg napada na Ukrajinu, okrivljujući za taj sukob "hegemonističku politiku i osionost Sjedinjenih Američkih Država".

Ponudio vojsku da ratuje u Ukrajini

Prema nekim izvorima i tvrdnjama zapadnih novinara Kim Džong Un je ponudio Vladimiru Putinu da pošalje vojnike iz Severne Koreje da ratuju u Ukrajini protiv "zapadnog imperijalizma". 

Takođe američki mediji tvrde da je čuvena privatna vojna kompanija iz Rusije "Vagner grupa" pre šest meseci kupila velike količine artiljerijskih granata iz severnokorejskih skladišta. Po nekim tvrdnjama Severna Koreja ima jednu od najvećih zaliha granata kalibra 155 i 105 na svetu i rado ih je isporučila Rusima. 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike