Rojters: Finska modernizuje železnicu kako bi olakšala prebacivanje trupa NATO ka ruskoj granici

03.07.2023

23:12

0

Autor: Lj. S.

Reč je o projektu elektrifikacije železničke pruge između švedskog pograničnog grada Haparande i finske stanice Laurilo

Rojters: Finska modernizuje železnicu kako bi olakšala prebacivanje trupa NATO ka ruskoj granici
Copyright AP Photo/Kin Cheung

Finska je počela da modernizuje železnicu kako bi u slučaju sukoba sa Moskvom ubrzala slanje pojačanja i opreme ka ruskoj granici, saopštila je agencija Rojters.

Kako se navodi, završetak projekta elektrifikacije železničke pruge koja povezuje severnu Finsku sa Švedskom olakšaće brzo prebacivanje snaga NATO-a ka ruskoj granici.

- Jedan od primera je modernizacija finske železnice oko Tornija na granici sa Švedskom. To bi trebalo da bude završeno sledeće godine, što će saveznicima olakšati slanje pojačanja i opreme u Kemijarvi, koji je udaljen sat vremena od ruske granice i sedam sati od ruskog nuklearnog bastiona i vojnih baza kod Murmanska i na Koljskom poluostrvu - navodi se u članku.

Reč je o projektu elektrifikacije železničke pruge između švedskog pograničnog grada Haparande i finske stanice Laurilo. Procenjuje se da će projekat koštati 37 miliona evra, a on predviđa povezivanje železničke mreže Norveške i Švedske sa elektrifikovanim delom finske železničke mreže koja se pruža do stanice Kemijarvi na oko 90 km od ruske granice.

Po mišljenju penzionisanog general-majora Gordona Dejvisa Mlađeg, u slučaju sukoba sa Rusijom, Finska i NATO bi trebalo da osiguraju kontrolu nad Barencovim morem i zaštite brodove kojima stiže pojačanje za Alijansu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike