Orban: "Mađarska neće više dati novca Ukrajini dok ne objasni na šta su potrošena prethodna sredstva"

30.06.2023

13:33

0

Viktor Orban, je govoreći na marginama samita EU u Briselu, rekao da je "smešan" zahtev Komisije da Mađarska treba da doprinese sa više novca

Orban: "Mađarska neće više dati novca Ukrajini dok ne objasni na šta su potrošena prethodna sredstva"
Viktor Orban - Copyright AP Photo/Denes Erdos

Mađarska odbacuje planove Evropske komisije (EK) da dodeli više novca Ukrajini i nije voljna da doprinese dodatnim novcem za finansiranje povećanih troškova servisiranja duga EU, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Viktor Orban, je govoreći na marginama samita EU u Briselu, rekao za mađarski državni radio da je "smešan" zahtev Komisije da Mađarska treba da doprinese sa više novca, kada Budimpešta uz Poljsku nije dobila sredstva iz fonda Unije za oporavak zbog spora o vladavini prava, preneo je Rojters.

Orban je istakao da Mađarska neće više davati novac Ukrajini dok ne kaže na šta su potrošena prethodna sredstva od oko 70 milijardi evra.

- I smatramo da je krajnje smešno i apsurdno da mi treba da doprinesemo sa više novca za finansiranje troškova servisiranja kredita, od kojeg još nismo dobili sredstva koja smo imali pravo da dobijemo - naglasio je Orban.

EU će Ukrajini obezbediti 50 milijardi evra pomoći za period od 2024. do 2027. godine, saopštila je EK 20. juna.

Mađarska i Poljska su jedine članice EU koje zaostaju u dobijanju sredstava za oporavak koje je EU blokirala zbog optužbi da vlade dve zemlje krše demokratiju i vladavinu prava.

Lideri EU saopštili su u četvrtak da ce dugoročno biti posvećeni jačanju bezbednosti Ukrajine.EU želi da obaveže Mađarsku da uspostavi "migrantska geta" i primi do 10.000 migranata svake godine, rekao je Orban, javila je agencija MTI.

Orban je najavio da ce se mađarska vlada boriti protiv takvih planova i odbiti da ih sprovede. Premijer je rekao da je Soroševa mreža verovatno stajala u pozadini te odluke.

Američki finansijer Džordž Soroš preneo je kontrolu nad svojom mrežom nevladinih organizacija na svog sina, rekao je Orban, navodeći da je posle te promene nova generacija sada politički aktivnija.

Ovonedeljni samit Evropskog saveta trebalo bi da otkrije ko je odgovoran za to što je EU "gurnuta na ivicu bankrota" i da razjasni gde je "otišao novac iz budžeta EU", napomenuo je Orban.

Orban je rekao da je na polovini finansijskog ciklusa od 2021. do 2027. godine EK "objavila da je novac nestao i da traži stotine milijardi dodatnih doprinosa od država članica".Orban je rekao da su šanse da lideri zemalja članica EU prihvate predloge amandmana na budžet EK blizu nule i da Mađari neće prihvatiti ukidanje šeme zaštite cena komunalnih usluga u zemlji.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike