Lavrov: Zapad hoće da organizuje pregovore o Ukrajini, a Rusija nije pozvana

28.06.2023

22:02

0

Čuo sam da su tu korišćene neke beskurpulozne tehnike, naveo je šef ruske diplomatije

Lavrov: Zapad hoće da organizuje pregovore o Ukrajini, a Rusija nije pozvana
Sergej Lavrov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Zapadne zemlje još nisu dale ozbiljne predloge za rešenje sukoba u Ukrajini, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Moskva je uvek isticala da je spremna da razmotri sve predloge koji su ozbiljne prirode.

- Do sada nismo videli nijednu ideju ove vrste. U velikoj meri, bilo je spekulacija o tome da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski planira da sazove neki mirovni forum bez učešća Rusije - rekao je Lavrov za ruski Kanal 1.

Lavrov je dalje naveo da je Zapad „pozvao nekoliko zemalja Trećeg sveta na međunarodni sastanak o Ukrajini u Kopenhagenu 24. juna, na koji Rusija nije bila pozvana i pokušao je da im ispere mozak pokušavajući da obezbedi njihovu podršku mirovnoj formuli Zelenskog.

Profimedia
Vladimir Zelenski

- Čuo sam da su tu korišćene neke beskurpulozne tehnike. Na trezvene primedbe da je plan Zelenskog nerealan jer  podrazumeva kapitulaciju, usledio je ovakav odgovor: ne morate da podržavate ceo plan. Ima i tačaka koje se ne tiču rata, kao što su pitanja hrane, energetske i nuklearne bezbednosti. Zato ne brinite, neka zemlje Afrike, Latinske Amerike i Azije izaberu po jednu tačku - rekao je Lavrov. 

On je ocenio da je to veoma lukav pristup da se ubede partneri da izaberu i potpišu nešto što je prihvatljivo, kao što je potreba za jačanjem prehrambene i energetske bezbednosti.

Rusija nikada nije odbila da pregovara, istakao je Lavrov i poručio da oni koji odbijaju da pregovaraju, uključujući Zapad i Ukrajinu, treba da shvate da što duže odlažu mirovni proces, to će biti teže da se dođe do dogovora.
 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike