Auuuu!!! Čistač ugasio laboratorijski frižider sa uzorcima i uništio 25 godina „revolucionarnog“ istraživanja

27.06.2023

21:30

0

Autor: M. Vu.

Frižider je bio postavljen na temperaturu od -80°C, a uzorci koji su bili uskladišteni u njemu su bespovratno uništeni

Auuuu!!! Čistač ugasio laboratorijski frižider sa uzorcima i uništio 25 godina „revolucionarnog“ istraživanja
Ilustracija - Copyright 24sedam/Radovan Marković

Incident u jednoj američkoj laboratoriji šokirao je naučnike nakon što je čistač Džozef Herington ugasio laboratorijski frižider u kojem su se nalazili ključni uzorci decenijskog istraživanja. Frižider je bio postavljen na temperaturu od -80°C, a uzorci koji su bili uskladišteni u njemu su bespovratno uništeni.

Laboratorija, čija se vrednost procenjuje na milion dolara, podnela je tužbu protiv kompanije "Daigle Cleaning Systems", poslodavca čistača, za štetu koja je nastala usled nemara zaposlenog. Advokati tvrde da je incident nanosio neprocenjivu štetu istraživanju.

Istraživanje o fotosintezi koje je predvodio profesor K. V. Lakšmi moglo je biti revolucionarno u razvoju tehnologije i poboljšanju solarnih panela.

Uzorci koji su se nalazili u frižideru bili su od izuzetnog značaja za dalje studije.

Nekoliko dana pre nego što je frižider isključen, alarm je zazvonio kako bi upozorio na skok temperature od tri stepena. Iako je fluktuacija mogla biti katastrofalna, profesor Lakšmi je prvobitno procenio da uzorci nisu ugroženi. Međutim, zbog situacije s pandemijom COVID-19, popravka frižidera nije bila moguća nekoliko nedelja.

U međuvremenu, na frižideru je bio istaknut znak upozorenja sa porukom da se ne dira ili isključuje, te da čišćenje nije potrebno. Takođe je bilo obaveštenje da se može pritisnuti dugme za isključivanje pištanja frižidera na deset sekundi ako je potrebno.

Nekoliko dana nakon što je frižider počeo da emituje zvukove upozorenja, čistač je nehotice isključio frižider prebacivanjem prekidača na koji je bio nakačen. Temperatura u frižideru je naglo porasla za pedeset stepeni, sa -80°C na oko -30°C, pre nego što su naučnici otkrili šta se dogodilo.

Većina uzoraka koji su zahtevali ekstremno niske temperature bili su kompromitovani ili potpuno uništeni, što je dovelo do nepovratnog gubitka dvadesetogodišnjeg istraživanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike