Džo Rogan ponudio 100.000 dolara stručnjaku za vakcine kako bi debatovao sa Kenedijem: Nastala prava drama, uključio se i Mask

18.06.2023

11:30

0

Autor: N.P.

Kenedi je poznat po kritici vakcina, a dr Hotez bi mogao da opovrgne sve njegove tvrdnje

Džo Rogan ponudio 100.000 dolara stručnjaku za vakcine kako bi debatovao sa Kenedijem: Nastala prava drama, uključio se i Mask
Džo Rogan je doktoru Hotezu ponudio da razgovara sa Kenedijem mlađim - Copyright Profimedia/Carmen Mandato, Youtube/PowerfulJRE

Prava drama odigrava se na Tviteru nakon gostovanja Roberta F. Kenedija, demokratskog kandidata za predsednika SAD, u podkastu Džoa Rogana.

Rogan, voditelj najpoznatijeg podkasta na svetu, ponudio je Piteru Hotezu, stručnjaku za vakcine koji je pomogao u razvitku cepiva protiv koronavirusa "Corbevax", 100.000 dolara da se pojavi u njegovoj emisiji kako bi sa Kenedijem debatovao o ključnim pitanjima o pandemiji koronavirusa.

Naime, Kenedi je poznat po velikom skepticizmu kada je reč o vakcinama, pogotovo o onim protiv koronavirusa, zbog čega je u medijima uglavnom okarakterisan kao antivakser.

U emisiji je ponovio svoje stavove zbog čega je reagovao Hotez rekavši da su to besmislice. Rasprava je počela kada je naučnik podelio članak u kome se tvrdi da Rogan i dalje širi dezinformacije o koronavirusu sa svojim gostima.

- Pitere, ukoliko smatraš da Kenedi širi dezinformacije, nudim 100.000 dolara za humanitarnu organizaciju po tvom izboru ako si spreman da debatuješ sa njim u mojoj emisiji, bez vremenskog ograničenja - poručio je Rogan.

I sam Kenedi je tvitovao da bi želeo da se suoči sa doktorom Hotezom koji je inače dekan Nacionalne škole tropske medicine na Medicinskom koledžu Bejlor u Hjustonu.

- Rado ću doći i raščistiti stvar. Poštujem tebe i tvoju emisiju. Ne želim neprijateljski odnos. Mislim da možemo dobro da sarađujemo... Džo, imaš moj broj telefona, moj mejl, uvek sam voljan da razgovaram sa tobom - napisao je Hotez Roganu.

- To nije odgovor. Javno sam te izazvao zato što si podelio i složio se sa onim đubretom od članka. Ukoliko zaista ozbiljno stojiš iza svog rada, imaš ogromnu priliku da učestvuješ u debati koja nikada dosad ne bi mogla da dopre do većeg broja ljudi. Ukoliko misliš da je neko drugi bolje kvalifikovan, predloži tu osobu - odgovorio je Rogan.

Voditelj je potom potkačio doktora poručivši mu da je video tvit koji je veoma brzo obrisao.

Hotez je na ponudu od 100.000 dolara naveo: " Uozbiji se, Džo. Toliko para ispucaš kada sa drugarima za vikend ideš u lov. 50 miliona dolara (koje lako možete da priuštite ti, Spotifaj, Kenedi), ne za mene već za nastavak proizvodnje jeftinih vakcina za najsiromašnije ljude sveta. Uz javno izvinjenje Roberta F. Kenedija".

Ipak, Hotez je shvatio da možda nije trebalo da traži 50 miliona dolara od Rogana, pa je obrisao taj tvit, ali je u međuvremenu preplavljen brojnim kritikama na Tviteru.

Sa jedne strane, veliki broj korisnika je istakao da bi se radovao ovakvoj debati, dok su pojedinci istakli da Hotez ni po koju cenu ne treba da razgovara sa svojevrsnim teoretičarem zavera.

Određen broj ljudi smatra da Hotez takođe nije dorastao zadatku i da ni on nije kompetentan da debatuje o pitanjima koronavirusa jer je već nekoliko puta dosad grešio u procenama i stavovima. 

Bilo kako bilo, Hotez nije za sada prihvatio debatu, a u prepisku na Tviteru se na kraju uključio i Ilon Mask, vlasnik te društvene mreže, koji je rekao da se "doktor plaši javne debate jer zna da nije u pravu".

- Zaista, Ilone? Ovo je monstruozno - kazao je stručnjak.

Nekoliko korisnika, uglavnom medicinskih stručnjaka, ali i preduzetnika, ponudili su takođe da doniraju određene sume novca kako bi se debata o ovom važnom pitanju održala. Ulog se povećao do 600.000 dolara, sa naznakom da će i dalje rasti.

Inače, Robert F. Kenedi mlađi je 2021. godine objavio knjigu "Pravi Entoni Fauči" u kojoj je vodećeg američkog epidemiologa optužio za "učestvovanje u istorijskom državnom udaru protiv zapadne demokratije", a takođe se veoma oštro protivio korona merama i vakcini protiv ovog virusa.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike