Gurke menjaju stranu: Nepalski ratnici u sve većem broju dolaze u rusku vojsku

25.06.2023

23:17

0

Gurke menjaju stranu: Nepalski ratnici u sve većem broju dolaze u rusku vojsku
Članovi odreda Gurki - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, Pool

Usled loše ekonomske situacije u Nepalu i nove politike regrutacije u Indiji, sve veći broj nepalskih vojnika, takozvanih Gurki, pristupa ruskim oružanim snagama.

Neki od njih su čak i veterani nepalske vojske, dok je jedan od glavnih razloga za njihov odlazak u rusku vojsku mogućnost dobijanja ruskog državljanstva.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 16. maja potpisao dekret kojim se uprošćava procedura dobijanja ruskog državljanstva za stance koji pristupe ruskoj vojsci. Ta ponuda izuzetno je privlačna mladićima iz Nepala, gde je stopa nezaposlenosti izuzetno visoka.

Rusija strancima omogućava da potpišu ugovor na godinu dana kako bi mogli da učestvuju u Specijalnoj vojnoj operaciji. Jedna od pogodnosti tog ugovora je i mogućnost dobijanja ruskog državljanstva za borca i njegovu porodicu.

Na internetu se pojavilo više snimaka na kojima se vide nepalski regruti u ruskoj vojsci. Na nekim od njih se vidi kako regruti treniraju, a na drugima kako idu na lokaciju za obuku.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije
 

 

Jedan od mladića sa kojim je "Nepal Pres" razgovarao je iz regiona Koši. On je rekao da je studirao na Ruskom državnom univerzitetu, ali da je njegova viza bila blizu isteka. Objašnjava da je nakon završetka studija imao dve opcije – ili da se vrati u Nepal i ostane nezaposlen ili da se zaposli u ruskoj vojsci.

"Oni nas uče kako da koristimo savremeno oružje. Obuka traje tokom čitavog dana, a nekad i noću. Čak i tokom obuke dobijamo platu od oko 50.000 nepalskih rupija (oko 350 evra), kao i osiguranje. Nakon godinu dana dobijamo i državljanstvo. Ako ne poginem, planiram da živim ovde", rekao je taj nepalski regrut.

Nepalski general u penziji Binož Basniat rekao je za "Jurejžan tajms" da "nakon završetka školovanja, veliki broj mladih traži posao, ali ne uspeva da ga pronađe u Nepalu".

"Porastao je broj mladih koji žele da odu u druge zemlje u potrazi za poslom i prilikama", dodao je on.

Ko su Gurke?

Gurke su naširoko poznati nepalski vojnici, koji su zbog svoje veštine i izdržljivosti stekli slavu širom sveta. Ime su dobili po nepalskom kraljevstvu Gorka, koje je britanska Istočnoindijska kompanija osvojila i pripojila svojim posedima u južnoj Aziji početkom dvadesetog veka.

Iako su bili poraženi u tom ratu, Gurke su impresionirale Britance svojom hrabrošću i ratničkim veštinama. Toliko da su regrutovali oko 5.000 nepalskih vojnika u svoje redove, a ubrzo su formirana tri puka koja su činile isključivo Gurke.

Bonus videeo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike