Perfektna akcija Moskve i Vagnera koja je obrukala Zapad! Naš diplomata objasnio šta se dogodilo u Rusiji

25.06.2023

20:33

0

"Imali smo priliku da vidimo izvanredno smišljenu i organizovanu akciju Moskve i plaćenika. Zapad je progutao udicu", ocenio je Branković

Perfektna akcija Moskve i Vagnera koja je obrukala Zapad! Naš diplomata objasnio šta se dogodilo u Rusiji
Copyright Sergei Bobylev/TASS Agency Pool via AP/Sergey Guneyev via AP/Profimedia

Diplomata i nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković ocenio je večeras da su dešavanja u Rusiji bila rezultat''izvanredno smišljene i izvedene akcije Moskve i 'Vagnera''', koja je, uz sve, kako je naveo, ''obrukala Zapad''.

"Imali smo priliku da vidimo izvanredno smišljenu i organizovanu akciju Moskve i plaćenika. Zapad je progutao udicu tzv. svađe Moskve i 'Vagnera' i poleteo misleći sada ćemo ili nikada srušiti Putina i rasparačati Rusiju", ocenio je Branković za Tanjug, zamoljen da prokomentariše dešavanja u Rusiji i ciljeve šefa paravojne formacije ''Vagner'' Jevgenija Prigožina.

Branković je naveo da je sve što se videlo i čulo tokom jučerašnjeg dana dobro smišljenja i izvedena akcija koja je imala za cilj da pokaže "ko kosi, a ko vodu nosi".

Sa druge strane, prema rečima Brankovića, dešavanja su zapadu pokazala da treba da odustane od imaginacije da uništi Rusiju.

"Istovremeno sa takvim potezom Vagnera obrukan je ceo Zapad, jer je 'Vagner' uzeo veliki novac. Zapad je platio 'vagnerovce' za ono što su radili u Ukrajini", rekao je diplomata. 

Kako dalje ocenjuje, Zapadu ne cvetaju ruže u Ukrajini i znaju da će Rusija završiti svoj posao.

"Njima ne smeta što će to uraditi Rusija, ali im smeta Putin...Našli su za shodno da angažuju 'Vagner' plaćenika, a 'vagnerovci' su bili u sukobu sa Mosvkom i Šojguom. Zapad je umešan u meri u kojoj je pozvao 'Vagnera' i ponudio im ogromne pare. Tu se ne radi o milionima već o milijardama, jer je Prigožin morao da plati svojih 25.000, 30.000 vojnika", rekao je dipomata.

Branković je podsetio da je predsednik Belorusije u roku od tri sata dobio odgovor od ''Vagnera'' da prekidaju sve, da nemaju nameru da idu dalje kao i da je iz Moskve vrlo brzo stigla potvrda da ih neće goniti i da će vojnike ''Vagnera'' prebaciti u redovnu vojsku. 

Na pitanje kako će Prigožin delovati sada, Branković kaže da je on prihvatio celu igru i plan, i da nema razloga da mu fali dlaka s glave.

Dodao je da će mu dati imunitet i da će možda biti komandant neke regije u Ukrajini.

Na pitanje da li misli da su Ukrajinci imali očekivanja da će situaciju iskoristiti u svoju korist, Branković je naveo da izgleda da su ih ti koji su platili ''Vagnera'', porogršno ubeđivali i da su pogrešno procenili na svoju štetu.

Diplomata na pitanje šta Zapad može da uradi povodom dešavanja na liniji Ukrajina - Rusija kaže da će najefikasnije biti da se priklone stolu za razgovre da se ta stvar reši na bazi osnovnog plana koje su predložile afričke zemlje, a što je deo kineskog plana, plana BRIKS-a.

"Zapadu i Evropi bolje je da što pre sednu za pregovarački sto sa grupom afričkih zemalja da stane sukob, pa da se vidi šta ko dobija. Očigledno se nešto približava kraju, jer su planirane velike konferencije o ulaganju novca u obnovu Ukrajine. To je ogroman novac i svi vide veliki bzinis, a kada biznis krene u nešto praktično je sukobu vrlo brzo kraj", rekao je bivši ambasador pri UN.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike