Borba protiv 207 godina istorijske nepravde: Prolili su krv za Britaniju, a ona im se odužila na sraman način

14.08.2021

07:07 >> 08:44

0

Veterani iz Nepala koji su se borili na strani Ujedinjenog Kraljevstva duže od dva veka odlučili su da ustanu protiv diskriminacije, a na njihove vapaje niko

Borba protiv 207 godina istorijske nepravde: Prolili su krv za Britaniju, a ona im se odužila na sraman način
Članovi odreda Gurki - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, Pool

Prošle subote Gjanradž Rej (63) pojeo je svoj doručak i uputio se u Dauning strit kako bi se pridružio protestu nezadovoljan zbog svoje penzije. Od tada nije jeo.

– Bolje da umrem nego da budem kukavica – moto je nepalskih Gurka vojnika, koji su bili sastavni deo Vojske Velike Britanije više od 200 godina.

Pročitajte još

Rej kaže da je spreman da umre od gladi ako vlada ne odluči da izjednači visinu njegove penzije sa iznosom koji primaju britanski vojnici s kojima se, rame uz rame, borio 20 godina.

Pored njega, u invalidskim kolicima, u blizini Dauning strita, sede bivši vojnik Dan Gurung (59) i udovica Gurka vojnika Pušpa Rana Gale (59), koja je doputovala iz Nepala kako bi im se pridružila.

– Ovo je naše poslednje oružje. Štrajk glađu do smrti. Želimo da budemo tretirani isto kao Britanci, u svakom mogućem smislu. Zato smo ovde, spremni da umremo – rekao je Rej za BBC.

Više od 200.000 Gurki borilo se u dva svetska rata, a u poslednjih 50 godina služili su u Hongkongu, Maleziji, Borneu, na Kipru, Foklandskim ostrvima, na Kosovu, u Iraku i Avganistanu.

Uporni veterani Gurki; Tanjug/Hollie Adams/PA via AP

Ipak, Gurke koje su otišle u penziju pre 1997. primaju samo deo penzije koju dobijaju pripadnici britanske vojske.

Penziona šema za Gurke zasnovana je na iznosu koji Vojska Indije daje onima koji imaju bar 15 godina staža. Iz Vlade Velike Britanije kažu da je ona dizajnirana kao penzija u Nepalu, gde su troškovi života znatno manji nego u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Međutim, 2009. sve penzionisane Gurke dobile su pravo da žive u Velikoj Britaniji, nakon velike kampanje koju je vodila glumica Džoana Lamli, čiji se otac takođe borio na strani britanske vojske.

Gjanradž Rej, ugledavši se na svoje ujake, vojsci se pridružio kada je imao 17 godina.

– Dok smo se borili, imali smo malu platu u poređenju sa britanskim kolegama. A nakon službe dobili smo nisku penziju. Moja penzija iznosila je svega 47 funti mesečno, dok su britanski veterani dobijali više 800 funti – priča on.

Protest prekoputa Dauning strita; Tanjug/Hollie Adams/PA via AP

Danas on dobija 350 funti, dok njegove britanske kolege primaju između 1.200 i 1.300 funti. Ministarstvo odbrane nije osporilo te podatke.

Pravila o penzijama izmenjena su 2007, kako bi Gurka vojnici dobili jednaka penziona prava kao i ostalo osoblje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, Britansko udruženje Gurki tvrdi da oko 25.000 muškaraca koji su se penzionisali pre 1. jula 1997. nije obuhvaćeno penzionim programom oružanih snaga Velike Britanije.

“Život sam već žrtvovao”

Ovo nije prvi put da Rej štrajkuje glađu – 2013. nije jeo 14 noći i 15 dana. Štrajk je obustavio tek kad je grupa poslanika najavila planove za sprovođenje istrage o penzijama Gurki i drugim pitanjima. Ipak, sada smatra da istraga nije otišla dovoljno daleko.

Ko su Gurke?

– Od 1947. Gurke su se borile na strani Vojske Velike Britanije širom sveta i primile su 13 Viktorijinih krstova

– Tokom dva svetska rata poginulo je 43.000 Gurki

Članovi odreda Gurki; AP Photo/Kirsty Wigglesworth

– Trenutno je u Brigadi Gurki oko 3.500 muškaraca, a tokom Drugog svetskog rata bilo ih je 112.000

– Gurke sada uglavnom žive u Čeritonu u blizini Fokstona u Kentu, ali nisu britanski građani

– Vojnici se svake godine biraju na 200 mesta, među mladićima koji uglavnom žive u brdima Nepala

– Proces selekcije opisuje se kao jedan od najtežih na svetu i žestoko se kritikuje

– Budući vojnici moraju da trče 40 minuta uzbrdo noseći na leđima pletenu korpu napunjenu kamenjem teškim 30 kilograma

Dan Gurung (59), iz Bejzingstouka, kaže da se pridružio Gurkama sledeći uzor svog dede i da ga je to odvelo u siromaštvo.

Gurke u britanskoj vojsci; Richard Pohle/Pool via AP

Služio je maksimalan broj godina koji je dozvoljen Gurka vojnicima – 15 godina, osim ako im se ne dozvoli da produže službu godinu dana.

On smatra da je “velika diskriminacija” to što je bio primoran da se penzioniše posle decenije i po, s obzirom na to da su njegove britanske kolege imale ograničenje od 22 godine.

– Kada sam istupio iz vojske 1994, moja mesečna panzija iznosila je samo 20 funti. Pitam se kako sam preživeo sa ženom, ćerkom i sinom – kaže on, i dodaje da su porodice Gurki u Nepalu siromašne, zbog čega njihova deca ne mogu da se školuju.

– Sada rade u Saudijskoj Arabiji, Maleziji, Izraelu i svuda širom sveta prljave, teške i opasne poslove jer nisu dovoljno obrazovani. Nemaju izbora zbog britanske vlade koja daje malu platu i malu penziju – objašnjava on.

Kada se seti Gurki koje su nastradale boreći se za britansku vojsku, Gurung priznaje da oseća bol i da mu “krv proključa”.

Protest nezadovoljnih vetarana Gurki; AP Photo/Matt Dunham

– Sećam se onih koji su ranjeni u ratu, kojima je nakon toga rečeno: “Ranjeni ste, niste sposobni za vojsku”. Oni su se kućama vratili bosi, praznih ruku i bez penzije. Kad se setim tih stvari, srce mi se ponovo slama – kaže Gurung, koji izgleda premoreno dok sedi ispred Dauning strita, ali je pun nade da će svojim postupkom rešiti problem mnogih.

– Zbog toga žrtvujem svoj život. Nema šanse da pobegnu od ovoga, jer u pitanju je 207 godina istorijske nepravde. Želimo da se formira tim za dijalog na najvišem nivou i da se utvrdi dan kada će se on voditi. Ukoliko to urade, odložićemo štrajk. Ako reše problem, prestaćemo. Ako ne žele da reše problem, nije me briga čak i ako umrem, jer sam svoj život već žrtvovao – rekao je on.

Portparol Ministarstva odbrane Velike Britanije oglasio se ovim povodom, ne pominjući da li će uslovi onih koji štrajkuju glađu biti ispunjeni.

Pročitajte još

– Veoma cenimo ogroman doprinos koji Gurke daju britanskoj vojsci i obezbeđujemo im izdržavanje uz izdašnu penziju i medicinsku negu. Posvećeni smo tome da osiguramo da penziona šema Gurki bude održiva i u skladu sa svim ostalim penzijama u javnom sektoru Velike Britanije – navodi se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike