Podmornicu „Titan“ gradila i NASA: Stručnjak otkrio da je još 2019. godine čuo čudan zvuk u podmornici

25.06.2023

07:15

0

Autor: M. Vu.

Džon Vikers, glavni tehnolog za proizvodnju napredne tehnologije u NASA-i, istakao je značaj sporazuma sa "OceanGate"

Podmornicu „Titan“ gradila i NASA: Stručnjak otkrio da je još 2019. godine čuo čudan zvuk u podmornici
olupina Titanika - Copyright Foto: Profimedia

Timovi za spasavanje i pretragu uspešno su locirali ostatke podmornice "Titan" nakon što je izgubila kontakt sa površinom u nedelju. Nažalost, svi petoro članova posade se smatraju preminulim u strašnoj imploziji ove podmornice, koja je bila rezultat saradnje između kompanije "OceanGate" i NASA-e.

U saopštenju iz 2020. godine, koje je objavljeno u vezi sa partnerstvom sklopljenim po Zakonu o istraživanju svemira iz 1958. godine, NASA je naglasila svoju predanost razvoju naprednih kompozitnih materijala koji bi ne samo podržali ciljeve istraživanja svemira, već i unapredili materijale i proizvodnju američke industrije.

Profimedia
 

Džon Vikers, glavni tehnolog za proizvodnju napredne tehnologije u NASA-i, istakao je značaj sporazuma sa "OceanGate" kao sjajnog primera saradnje između NASA-e i privatnih kompanija u donošenju svemirske tehnologije nazad na Zemlju.

Podmornica "Titan" je konstruisana od ugljeničnih vlakana i titanijuma, što je omogućilo NASA-inim inženjerima prikupljanje važnih podataka o razvoju budućih vozila koja mogu izdržati veliki pritisak.

Ova građevinska tehnologija je smanjila težinu podmornice, čime je postignuta veća efikasnost u odnosu na slične podmornice u industriji.

Profimedia/ABACAPRESS.COM
 

Prema informacijama kompanije "OceanGate", podmornica "Titan" ima dužinu od 6,7 metara, težinu od 10.432 kilograma i sposobna je za ronjenje na dubinu od 6.000 metara.

U prošlosti, najmanje 46 ljudi se spustilo na dno okeana u "Titanu" i posetilo olupinu "Titanika" tokom 2021. i 2022. godine, što je bila izuzetna prilika za istraživanje.

Stručnjak za podmornice: Još onda sam čuo pucketanje u Titanu

Američki stručnjak za podmornice Karl Stenli šokirao je javnost iznetim otkrićem da je još u aprilu 2019. godine primetio čudne zvukove pucketanja koji su dolazili iz trupa podmornice "Titan" tokom putovanja na kojem je bio sa izvršnim direktorom kompanije "OceanGate", Stoktonom Rašom. Stenli je odmah upozorio Raša da hitno izvrši detaljne provere podmornice.

Prema Stenlijevim rečima, buka koja se čula tokom ronjenja ukazivala je na moguće oštećenje ili nedostatak u konstrukciji podmornice. On je čak napisao mejl Rašu u kojem je detaljno objasnio svoju zabrinutost i naglasio potrebu za rešavanjem tog problema.

Međutim, uprkos Stenlijevom upozorenju, Raš je nastavio promovisati turističke ture podmornice "Titan" i naplaćivati naknade od potencijalnih putnika. Ulaznice su bile prodavane po ceni od oko 105.000 dolara, simbolično se referišući na cenu karte prve klase na Titaniku 1912. godine.

Kompanija "OceanGate" otpustila je svog direktora pomorskih operacija 2018. godine zbog sukoba sa rukovodiocima kompanije u vezi sa bezbednosnim protokolima. Nedugo nakon toga, nekoliko stručnjaka imalo je napetu raspravu sa Rašom na konferenciji o podvodnim vozilima.

Stenli je otkrio da je u martu iste godine preko 300 stručnjaka iz pomorske industrije, istraživača i okeanografa upozorilo Raša da eksperimentalni pristup plovidbi može imati katastrofalne posledice.

Vil Konen, šef odbora za podvodna vozila Društva za morsku tehnologiju, izrazio je svoje zabrinutosti Rašu i upozorio ga da prebrzo napreduje u ovom projektu te da zaobilaženje procesa klasifikacije može dovesti do ozbiljnih posledica.

Ova izjava Karla Stenlija dodatno baca svetlo na kontroverze oko podmornice "Titan" i ukazuje na potencijalne propuste u bezbednosnim protokolima i odlukama koje su dovele do tragične implozije podmornice i gubitka svih članova posade.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike