"Titanik je grob i treba ga ostaviti na miru": Bivši kapetan nuklearne podmornice: Jedna od ove dve stvari je uzrok implozije Titana

23.06.2023

19:13

0

Bivši kapetan Remzi veruje da će industrija verovatno pooštriti propise i zatvoriti moguće "pravne rupe" koje su postojale u slučaju Titan

"Titanik je grob i treba ga ostaviti na miru": Bivši kapetan nuklearne podmornice: Jedna od ove dve stvari je uzrok implozije Titana
Ilustracija - Copyright Profimedia

Bivši kapetan podmornice Кraljevske mornarice, Rajan Remzi, upozorio je na "ogromne rizike" koji su povezani sa nepoštovanjem propisa, posebno kada je reč o izgradnji podmornica. U slučaju tragične sudbine podmornice Titan, ova nemarnost je rezultirala smrću pet osoba.

Remzi veruje da se dogodila jedna od dve stvari: ili je poklopac sa zavrtnjima korišćen za zatvaranje posade spolja doživeo kvar koji je doveo do kolapsa trupa podmornice, ili je trup podmornice imao defekt koji je napukao pod pritiskom, što je izazvalo isti rezultat - imploziju.

Upitan da li je "neobičan" dizajn Titana bio nepromišljen, Remzi je rekao za Skaj njuz: "Ne bih išao toliko daleko da bih rekao nepromišljen. Ali ignorisanje standardnih načina izgradnje ovih tipova podmornica u potrazi za inovacijama nosi ogromne rizike, i u ovom slučaju taj rizik je rezultirao gubitkom života“.

 

 

Remzi, koji je bio kapetan nuklearne podmornice HMS Turbulent, veruje da će industrija verovatno pooštriti propise i zatvoriti moguće "pravne rupe" koje su postojale u slučaju Titan. On je naglasio da se iz ovog slučaja moraju izvući pouke, posebno kada je reč o bezbednosti podmornica.

Ekstremni turizam

Bivši mornarički oficir predviđa da će dubinski turizam biti ponovo procenjen nakon gubitka Titana.

- Sve pomorske aktivnosti nose rizike jer je more nepredvidivo. Podmornice rade na mestima manje istraženim od svemira, u nečemu složenijem od svemirskog broda. Ovaj oblik ekstremnog turizma će verovatno biti ograničen u ovoj konkretnoj oblasti - rekao je Remzi.

Remzi je izrazio saučešće porodicama poginulih u ovoj tragediji i apelovao da se prekinu posete olupini Titanika.

- To je grob i treba ga ostaviti na miru - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike