Gradsko veće Rima kažnjeno zbog imena majki na grobovima abortiranih fetusa

22.06.2023

21:54

0

Lokalna administracija Rima nije se izjašnjavala o kazni

Gradsko veće Rima kažnjeno zbog imena majki na grobovima abortiranih fetusa
Ilustracija - Copyright Angie Ricono/KCTV5 via AP

Italijanska služba za zaštitu privatnosti saopštila je danas da gradskom veću Rima i gradskoj agenciji za groblja izrekla novčanu kaznu u iznosu od više od 400.000 evra zbog doskorašnje prakse da se na grobove pobačenih fetusa stavljaju imena njihovih majki.

Aktivistička grupa koja se bori za prava žena Diferenca Dona, koja je tužila grad Rim, pozdravila je kaznu kao ''veliku pobedu'' protiv, kako je navedeno, nasilne prakse razotkrivanja imena žena koje su prekinule trudnoću.

Kako prenosi Rojters, 2020. je grupa žena koje su prekinule trudnoću pronašla svoja imena na nadgrobnim pločama na rimskom groblju Flaminio-Prima Porta, nakon čega su neke od njih podnele sudske žalbe, tvrdeći da je to kršenje prava na privatnost.

''Ne može se naći nikakav logičan ili pravni razlog za stavljanje na grobove oznake sa imenom i prezimenom žene koja je još živa'', poručila je advokatica Ilarija Bojano.

Lokalna administracija Rima nije se izjašnjavala o kazni, ali je u novembru grad promenio pravila o sahranama kako bi se obezbedilo da grobovi abortiranih fetusa budu označeni anonimnim šiframa, a ne imenima majki.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike