Suprug joj se bori za život na istom mestu gde i preci: Žena čoveka koji je u nestaloj podmornici potomak je para sa Titanika (FOTO)

22.06.2023

11:21

0

I Dejvid Kameron ih je ovekovečio u filmu

Suprug joj se bori za život na istom mestu gde i preci: Žena čoveka koji je u nestaloj podmornici potomak je para sa Titanika (FOTO)
Copyright AP Photo/File Profimedia/ABACAPRESS.COM

Vendi Raš, supruga Stoktona Raša, izvršnog direktora "Oušngejta" koji je pilotirao podmornicom Titan koja je nestala u nedelju tokom puta do olupine Titanika, potomak je dvoje putnika prve klase koji su poginuli kada je 1912. godine potonuo najpoznatiji brod na svetu, pokazuju arhivski zapisi.

Ona je čukununuka maloprodajnog magnata Isidora Štrausa i njegove supruge Ide, dvoje najbogatijih ljudi na Titaniku tokom njegovog prvog putovanje. Štraus, rođen 1845. godine, bio je suvlasnik robne kuće Macy's.

Vendi Raš, rođena kao Vendi Holings Vajl, udala se za Stoktona Raša 1986. godine, prema najavi venčanja Njujork tajmsa. Na njenoj LinkedIn stranici navodi se da je učestvovala u tri "Oušngejt" ekspedicije do olupine Titanika u poslednje dve godine, da radi kao direktor komunikacija kompanije i da je dugogodišnji član odbora dobrotvorne fondacije kompanije.

 

 

Preci Vendi Raš na Titaniku su možda najpoznatiji po svojoj tragičnoj ljubavnoj priči. Oni koji su preživeli katastrofu ispričali su da su videli da Isidor Štraus odbija da sedne u čamac za spasavanje sve dok se u njih ne smeste sve žene i deca.

Ida Štraus, njegova supruga s kojom je bio četiri decenije, nije htela da se odvoji od svog muža, a njih dvoje su viđeni kako stoje ruku pod ruku na palubi Titanika dok je brod tonuo.

Fikcionalizovanu verziju priče Štrausovih ovekovečio je u reditelj Džejms Kameron, čiji film iz 1997. o katastrofi sadrži dirljiv snimak starijeg para koji se grli u krevetu dok voda puni njihovu kabine.

 

 

Vendi Raš je potomak jedne od ćerki Štrausovih, Mini, koja se udala za doktora Ričarda Vajla 1905. Njihov sin, Ričard Vajl mlađi, kasnije je bio predsednik Macy's u Njujorku, a njegov sin, droktor Ričard Vajl III, otac je gospođe Raš, prema Džoan Adler, izvršnom direktoru Štrausovog istorijskog društva.

Telo Isidora Štrausa pronađeno je u moru otprilike dve nedelje nakon što je Titanik potonuo, pokazuju arhivi Njujork tajmsa. Posmrtni ostaci Ide Štraus nikada nisu pronađeni.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike