"Sve Ruse u zapadnim zemljama treba pomno pratiti": Pavel pojasnio izjavu koja je izazvala buru

19.06.2023

09:51

0

Češki lider je naveo da je to cena rata

"Sve Ruse u zapadnim zemljama treba pomno pratiti": Pavel pojasnio izjavu koja je izazvala buru
Copyright AP Photo/Alastair Grant

Češki predsednik Petr Pavel je delimično povukao svoju izjavu da bi Rusi, koji žive u zapadnim zemljama, trebalo da budu pod strožim nadzorom bezbednosnih službi dok se vodi rat u Ukrajini.

- Nadzor ne znači da svaki Rus treba biti praćen. Pod tim se podrazumeva generalni nadzor onoga što se događa u toj zajednici i odgovor na faktore rizika. To je mera kojom bi se osigurala bezbednost naših građana tako da se ne ponove Vrbetice - rekao je Pavel misleći na eksplozije u dva skladišta municije 2014. godine. Tada su češke vlasti tvrdile da ruski agenti stoje iza napada, pa su izbacile nekoliko ruskih diplomata iz zemlje. Moskva je negirala da je bila umešana u incidente.

Podsetimo, Pavel je prošle nedelje rekao da bi Ruse trebalo strože nadzirati.

AP Photo/Petr David Josek
Petr Pavel je ove godine izabran za predsednika Češke

- Verujem da bi, kao i u slučaju brojnih svetskih sukoba u prošlosti, kada je rat u toku, mere bezbednosti koje se odnose na ruske državljane trebalo da budu strože nego u normalnim vremenima. Dakle, sve Ruse koji žive u zapadnim zemljama treba pratiti mnogo više nego u prošlosti - rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

On je naveo da je to "cena rata".

Pavel je takođe rekao da očekuje "snažne izjave" koje nude dugoročnu podršku Ukrajini prilikom predstojećeg NATO sastanka sledećeg meseca na samitu u Vilnjusu.

Češki predsednik je prošlog meseca izjavio da bi podrška ulasku Ukrajine u Evropsku uniju i NATO, kojima i Češka pripada, trebalo da bude dugoročni cilj.

Petr Pavel ove godine izabran je za predsednika Češke, a pre toga bio je vojni načelnik i zvaničnik NATO-a.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike