Putin poručio: Videli ste kako gore "leopardi", goreće i F-16, a Kijev više nema snage

16.06.2023

18:25

0

Autor: M. Vu.

Ukrajina nije postigla uspeh ni u jednom pravcu na frontu, ponovio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu

Putin poručio: Videli ste kako gore "leopardi", goreće i F-16, a Kijev više nema snage
Vladimir Putin - Copyright Foto: Tanjug/Ramil Sitdikov/Photo host Agency RIA Novosti via AP

Ukrajina nije postigla uspeh ni u jednom pravcu na frontu, ponovio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu,koji se održava od 14. do 17. juna..

"Ukrajina sada koristi strateške rezerve, ali uprkos tome, ni na jednom od pravaca na frontu nisu uspeli da ostvare svoje ciljeve, a to je najbitnije. Njihovi gubici su oko deset puta veći nego gubici ruske strane", kazao je je Putin.

Komentarišući ukrajinsku krizu, Putin je poručio da je rat u Ukrajini započeo kijevski režim, uz pomoć zapadnih pokrovitelja, a ne Kremlj, iako o tome vole da ćute na Zapadu.

On je naveo da Zapad isporučuje Kijevu mnogo vojne tehnike i to još od 2014. godine, i upitao: "A šta je to ako ne rat?"

Zapadu odgovara aktuelna kriza u Ukrajini, i to je samo izgovor da prikriju svoje ekonomske greške i u energetici i u finansijama, smatra on. 

"NATO je, naravno, uvučen u rat u Ukrajini, ​​snabdeva ih teškom vojnom opremom, a sada se razmatra i opcija snabdevanja avionima", rekao je Putin.

"Danas i juče u Ukrajini gore tenkovi, uključujući i 'leoparde'. Sa avionima F-16 će biti isto tako", poručio je lider Rusije.

Ako avioni F-16 budu poletali iz inostranstva, biće razmotreno kako će biti uništavani, jer, kako je istakao, postoji ozbiljna opasnost od daljeg uvlačenja NATO-a. 

Foto: Tanjug/Ramil Sitdikov/Photo host Agency RIA Novosti via AP
 

"Nas ništa ne košta da srušimo bilo koju zgradu u centru Kijeva, ali to ne činimo iz mnogih razloga".

Putin takođe smatra da je moguće da bi situacija u Ukrajini bila drugačije rešena da je na vlasti druga administracija u Sjedinjenim Državama.

"Ja se nadam da će nas današnji izazovi sa kojima se suočavamo, uostalom i u sferi bezbednosti, dovesti do toga da shvatimo da bezbednost treba da bude jednaka za sve, što smo našim partnerima uvek i govorili".

Nukelane bombe premeštene u Belrosuiju

Rusija je premestila prvi deo nuklearnih bojevih glava u Belorusiju, ali će do kraja leta, odnosno do kraja godine, u potpunosti završiti zadatak premeštanja taktičkog nuklearnog naoružanja, izjavio je ruski predsednik.

"Kao što znate, mi smo pregovarali sa našom Saveznom državom, sa predsednikom Lukašenkom, da premestimo deo tog taktičkog nuklearnog oružja na belorusku teritoriju. To se i desilo. Prva nuklearna punjenja su isporučena na teritoriju Belorusije. Ovo je prvi deo. Ali do kraja leta, do kraja godine, završićemo ovaj posao u celini", naglasio je Putin.

On je precizirao da je ova odluka element odvraćanja "svakog ko razmišlja o nanošenju strateškog poraza Rusiji".

Foto: Tanjug/Ramil Sitdikov/Photo host Agency RIA Novosti via AP
 

Na forumu Putin je podsetio da Rusija ima veliku količinu nuklearnog oružja, ali da neće smanjivati zalihe, uprkos želji NATO-a.

Lider Rusije je primetio da zapadne zemlje nisu htele da razgovaraju sa Ruskom Federacijom, ali će hteti. Rusija će tada već razmotriti kada i o čemu da razgovara sa njima, bio je jasan. 

"Što se tiče toga da li treba sa njima da vodimo dijalog ili ne, još jednom ponavljam, mi nismo odbili ovaj dijalog. Oni su odlučili da prekinu dijalog sa nama. Ako neće da razgovaraju, onda neće. A mi ćemo već razmotriti u kom trenutku i o čemu ćemo moći da razgovaramo sa njima", rekao je Putin na forumu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike