Berluskoni će biti sahranjen u sredu: Italijanski i svetski lideri se opraštaju od bivšeg premijera

12.06.2023

15:23

0

Berluskoni je preminuo danas u milanskoj bolnici

Berluskoni će biti sahranjen u sredu: Italijanski i svetski lideri se opraštaju od bivšeg premijera
Silvio Berluskoni - Copyright AP Photo/Antonio Calanni, File

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni biće sahranjen uz državne počasti, a opelo će biti održano u Milanskoj katedrali u sredu od 14 sati, rekao je portparol Katoličke crkve Milana.

Telo će biti prebačeno u njegovu vilu San Martino u Arkoru, severno od Milana, rekli su izvori.

Berluskoni je preminuo danas u milanskoj bolnici San Rafaele u 87. godini, pošto je pre tri dana hospitalizovan zbog unapred zakazanog pregleda u vezi sa hroničnom leukemijom.

Italijanski i svetski političari se opraštaju od Berluskonija

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, drugi italijanski političari, kao i pojedini svetski lideri opraštaju se danas od bivšeg italijanskog premijera i lidera stranke Napred Italija, kao i vlasnika fudbalskog kluba Milan.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je na svom nalogu na Tviteru poručila da je Berluskoni bio "borac i čovek koji se nikada nije plašio da brani svoja uverenja".

AP Photo/Alessandra Tarantino
Silvio Berluskoni i Đorđa Meloni

- Upravo ta hrabrost i ta odlučnost ga je učinila jednim od najuticajnijih ljudi u istoriji Italije, što mu je omogućilo da impresionira - rekla je Meloni i dodala da je "sa njim Italija naučila da joj nikada ne treba postavljati granice. Naučila je da nikada ne treba odustati. Sa njim smo se borili, pobedili, izgubili mnoge bitke. I za njega ćemo kući doneti ciljeve koje smo zajedno dogovorili da ćemo ostvariti. Zbogom, Silvio".

Bivši italijanski premijer i guverner Evropske Centralne banke Mario Dragi je istakao da je Berluskoni bio "apsolutni protagonista" italijanskog javnog života u poslednjih 50 godina.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola je istakla kako Berluskoni neće biti zaboravljen.

- Otac, preduzetnik, poslanik u Evropskom parlamentu, premijer, senator. Ostavio je trag i neće biti zaboravljen. Hvala Silvio - saopštila je ona.

Alexei Nikolsky/RIA-Novosti, Goverment Press Service via AP, File
Silvio Berluskoni sa ruskim predsednikom Putinom

Ruski predsednik Vladimir Putin je u poruci saučešća predsedniku Italije Serđu Matareli rekao da će Berluskoni u Rusiji ostati upamćen kao dosledan i principijelan pobornik jačanja prijateljskih odnosa dve zemlje.

Mađarski premijer Viktor Orban je naveo da je otišao veliki borac.

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka je saopštio da je Berluskoni "izvršio ogroman uticaj na italijansku politiku tokom nekoliko decenija".

Bivši britanski premijer Toni Bler ocenio je Berluskonija kao "sposobnu, oštroumnu osobu, koja je bila verna svojoj reči".

AP Photo/Jae C. Hong
Toni Bler

- Znam da je bio kontroverzan za mnoge, ali za mene je on bio lider za koga sam smatrao da je sposoban, oštrouman i, što je najvažnije, veran svojoj reči. Bio je saveznik u mnogim prilikama u Evropskim savetima, žestoko je štitio interese Italije, ali je uvek tražio praktično rešenje za težak problem - rekao je Bler.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike