Indijska carina u cipelama putnika pronašla zlato vredno 133.000 dolara

09.06.2023

22:41

0

Proces pretvaranja čistog zlata u oblik paste odvija se tako što se zlato istopi na visokoj temperaturi i dodaju mu se nečistoće

Indijska carina u cipelama putnika pronašla zlato vredno 133.000 dolara
zlato /Ilustracija - Copyright Foto:MUP

Indijska carina zaplenila je više od dva kilograma zlata vrednosti 133.000 dolara od putnika koji je krio plemeniti metal u cipelama, a putovao je sa Bliskog istoka.


Neprijavljeno zlato pronađeno je u đonu cipela putnika, saopštila je carina Delhija na društvenoj mreži.
Putnik, indijski državljanin, uhapšen je, prenela je Al Arabija.

- Na osnovu procene na licu mesta, carinici su uhapsili jednog indijskog putnika koji je putovao sa Bliskog istoka. Sa sobom je nosio 2.156 grama zlata u obliku paste - saopštila je indijska carina.
Oni nisu precizirali iz koje zemlje je Indijac dolazio.

Carinici kažu da redovno hvataju putnike koji pokušavaju da prokrijumčare zlato u zemlju, pa je tako u februaru kod jednog Indijca pronađeno 1,8 kilograma zlata, a dolazio je iz Saudijske Arabije.

Kod njega je zlato pronađeno u donjem vešu.

 

 


Prošlog novembra indijska carina pronašla je blizu sedam kilograma zlata vrednog nekoliko stotina dolara kod trojice putnika koji su putovali u Delhi iz Šardže u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Oni su krili zlato u ručnom prtljagu u formi paste, a vredelo je 358.000 dolara.

Proces pretvaranja čistog zlata u oblik paste odvija se tako što se zlato istopi na visokoj temperaturi i dodaju mu se nečistoće. Kasnije se taj rastvor suši i od njega napravi pasta. Nakon što uspešno prođu carinu, krijumčari pastu pretvore u prah, a zatim isperu hemijskim rastvorima koji omogućavaju ekstrakciju zlata. 

Bez obaveštajnih podataka, otkrivanje zlata prokrijumčarenog u obliku paste gotovo je nemoguće. Čak ni napredni skeneri ne mogu da otkriju zlato u tom vidu.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike