Krijumčari na nezamislive načine švercuju zlato: Carinici ga pronašli u ajvaru, pelenama, a evo gde je bila sakrivena rekordna zaplena

18.09.2022

11:44

0

U Upravi carina kažu da su zlato pronalazili u gotovo svim oblicima: u prahu, listićima, polugama, pločicama, lomljeno ili pretopljeno, ali je ipak najviše bilo u obliku nakita

Krijumčari na nezamislive načine švercuju zlato: Carinici ga pronašli u ajvaru, pelenama, a evo gde je bila sakrivena rekordna zaplena
ajvar (2) - Copyright 24sedam/MUP

Uprava carina od početka godine zaplenila je oko 30 kilograma zlata, što je gotovo tri puta više nego protekle godine kada je kod putnika pronađeno 11,5 kilograma ovog plemenitog metala.

Poslednji u nizu uhvaćenih švercera jesu dvojica stranih državljana koje su na graničnom prelazu Gradina, na putu od Turske ka Nemačkoj, zaustavili carinici i policija. Pretresom njihovog vozila pronađeni su kanisteri i crevo za pretakanje goriva, a posebnom kamerom pregledan je rezervar u kom je pronađeno skoro 11 kilograma zlata i ako su oni muškarci tvrdili da nemaju ništa da prijave.

 

Prethodno je u švercu uhvaćen jedan mladi bračni par koji je preko graničnog prelaza Preševo pokušao da prenese skoro pola kilograma zlatnih ogrlica i narukvica sa dukatima Franc Jozef, kao i lančića i prstenja krijući ih u dečijim pelenama.

 

Savremena oprema

U Upravi carina naglašavaju da carinici prolaze kroz specijalističke obuke i kontinuirano stručno usavršavanje, te da su dobro obučeni za suzbijanje svih vidova krijumčarenja.

- Ne postoji mesto u prevoznom sredstvu ili na ljudskom telu, gde bi se nešto moglo sakriti, a da to već nije viđeno. Sem toga, poznato je i da srpska carina raspolaže i najsavremenijom opremom i tehnikom, koja, osim što bitno skraćuje vreme pregleda, dodatno destimuliše sve eventualne krijumčare - poručili su iz Uprave.

Iz Uprave carina kažu da su zlato pronalazili u gotovo svim oblicima: u prahu, listićima, polugama, pločicama, lomljeno ili pretopljeno, ali je ipak najviše bilo u obliku nakita.

Rekordna zaplena

- Zlato se najčešće krije u šupljinama vozila, ali i u torbicama, cipelama, vešu, dečjim igračkama, pelenama, jastucima. Carinici su zlatni nakit otkrivali u originalnim pakovanjima turskog čaja, naizgled neotvorenom tetrapaku sokova i mleka, gotovim jelima, šupljinama vešalica za garderobu, dok je na graničnom prelazu Gradina pre nekoliko godina zabeležen slučaj skrivanja zlatnog nakita i u teglama ajvara - kažu iz Carine.

Foto: Uprava carina
 

 

Rekordna ovogodišnja zaplena zabeležena je 29. marta, kada je na kontrolnom punktu Merdare, sprečeno krijumčarenje 11,6 kilograma zlatnog nakita, koji je otkriven u specijalnom bunkeru u podu automobila, kao i ispod naslona za ruke između prednjih sedišta.

Pixabay
 

 

- Auto je pregledan mobilnim skenerom, kada su analizom slike uočene nepravilnosti na pomenutim mestima, a detaljnim pregledom je potvrđeno da skener ne greši, jer je iz specijalno pregrađenih šupljina u podu i ispod naslona za ruke izvađeno ukupno 11,6 kilograma zlatnog nakita - navode iz carine za Kurir

- Vrednost ogrlica, lančića, narukvica, prstenja, privezaka od belog i žutog zlata, kao i 10 većih i manjih zlatnika "Franc Jozef" procenjena je na oko 374.000 evra, što u dinarskoj protivvrednosti iznosi oko 44 miliona dinara. Primetno je, ističu naši sagovornici, i sve više pokušaja krijumčarenja investicionog zlata proizvedenog u formatu zlatnih pločica koje ima zagarantovanu finoću 999,9.

- Pločice ili manje poluge se proizvode u prestižnim kovnicama, koje zadovaljavaju najstroža pravila poslovanja u pogledu finoće i težine investicionih proizvoda. Svakako treba imati u vidu da su dragocenosti vrsta prenosivih sredstava plaćanja, te da se kao takvi, jednako kao i novac u gotovini, moraju prijaviti pri prelasku granice.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike